Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Sjukhusets stora vattentäkt står oanvänd

Sjukhuset är en av de största förbrukarna av kommunalt dricksvatten i Halmstad. Samtidigt har Region Halland en egen stor vattentäkt under Galgberget. – Den skulle kunna försörja sjukhuset med vatten flera gånger om, konstaterar Gert Edbertsson, pensionerad teknisk controller hos regionen.

Vattentäkten har varit i regionens ägo i många år, men används endast till den dricksvattenfontän som sedan början av 1990-talet står och porlar i en av sjukhusets byggnader. 

– Det är viktigt att det alltid är ett litet flöde från källan så att filtren inte sätts igen. Vattnet i fontänen cirkulerar runt, så vi slösar inte med vatten, förklarar Ronald Mellberg, vvs-ingenjör på Regionfastigheter.

I dessa tider av vattenbrist blir man förstås nyfiken på hur stor källan egentligen är och om den rent av skulle kunna bidra till vattenförsörjningen i Halmstad. 

Gert Edbertsson var 2012 själv med och initierade en kapacitetsmätning av regionens vattentäkt och minns resultatet mycket väl:

– Den visade att det gick att ta upp 60 kubikmeter vatten i timmen, vilket är väldigt mycket. På ett år blir det över 500 000 kubik och sjukhuset gör själv av med knappt 80 000. Däremot är det inte bara att köra ut vattnet i kommunens nät, utan det finns restriktioner från Laholmsbuktens va kring att blanda olika vatten, berättar han.

Om det finns planer på att dra större nytta av vattentäkten vågar inte Gert svara på, eftersom han nyligen gått i pension. Han hänvisar istället vidare till Mathias Svensson, fastighetsförvaltare på Regionfastigheter. Mathias börjar med att förklara varför inte sjukhuset själv använder regionens vattentäkt.

– Kapaciteten finns där och det är tekniskt möjligt att koppla om så att sjukhuset får sitt vatten därifrån. Däremot är vår filteranläggning inte dimensionerad för att kunna rena så stora mängder vatten. Vi håller just nu på och trimmar in en ny anläggning som ska ha kapacitet att rena vatten till sjukhusets dialysverksamhet. När det är klart kan vi rena cirka sju kubikmeter vatten i timmen, men det täcker inte hela sjukhusets behov.

Han förklarar vidare att vattentäkten alltid betraktats som en reservvattentäkt för sjukhuset, om det kommunala vattnet av någon anledning inte skulle gå att använda.

– Den finns där för att säkra att vi ska kunna fortsätta bedriva sjukvård i ett krisläge. Eftersom filteranläggningen inte kan rena vatten till hela sjukhuset får det då göras en prioritering, säger Mathias Svensson.

Men om källan har en överkapacitet, skulle inte regionen då kunna bidra till vattenförsörjningen i Halmstad?

– Frågan har inte varit uppe. Dessutom har det framkommit att våra två borrhåll leder ner till samma stora grundvattenmagasin under Galgberget som kommunens borrhål i Mickedala. Då är det ju bättre att LBVA tar upp mer vatten än att det går via oss, säger Mathias Svensson.

LBVA har heller inga synpunkter på att regionens vattentäkt inte används mer.

– Den får vara deras nödvatten. Om vi av någon anledning inte skulle kunna leverera vatten så behöver de ha en reservvattentäkt, menar Jan-Åke Hansson, tf förvaltningschef.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här