Arkivbild: TT
Arkivbild: TT

Sjukhus missade fraktur efter älgkrock

En kvinna som krockat med en älg fick lämna sjukhuset efter röntgen och några timmars observation. Fem dagar senare fick hon svårt att andas.

ANNONS
|

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, fördes med ambulans till sjukhuset i Halmstad efter att i hög hastighet ha krockat med en älg och sedan kört in i en annan bil.

Hon lyckades på egen hand ta sig ur sin bil men klagade över bröstsmärtor. På sjukhuset gjordes en röntgenundersökning av halsryggen, men den visade inga skador. Efter några timmar fick patienten lämna sjukhuset.

Fem dagar senare sökte kvinnan, som inte bor i länet, vård på sin hemort. Hon hade fortfarande ont i bröstet och hade svårt för att andas. Det visade sig att kvinnan hade en fraktur på bröstbenet och behövde opereras.

ANNONS

Hallands sjukhus har anmält den missade frakturen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

–Omhändertagandet av patienten har inte följt de rutiner som finns. En kollision med en älg innebär alltid risk för stora skador och man skulle därför ha gjort fler undersökningar och provtagningar. Då kanske man hade upptäckt frakturen, säger chefläkare Matts Juhlin-Dannfelt i ett pressmeddelande.

Enligt Hallands sjukhus mår kvinnan i dag bra och är "väsentligen besvärsfri", men eftersom det inte går att utesluta att hon utsattes för en risk att drabbas av en allvarlig vårdskada har sjukhusetvalt att göra en lex Maria-anmälan till IVO.

ANNONS