Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Sjöräddningen bättre rustad inför båtsäsongen

I sommar är Sjöräddningssällskapet i Grötvik bättre rustat än tidigare. Utöver en stor båt och en vattenskoter har man genom en donation av Länsförsäkringar även fått en åttametersbåt som tar sig fram på grunda vatten.
– Det är just den här mellanstorleken som vi saknat, säger Magnus Lorentzon.

Trots att den fuktiga havsluften är bitande kall är det många som på lördagen tagit sig till räddningsstationen som sedan 1955 ligger i Grötvik. Det är nämligen dags för presentation och namngivning av sällskapets senaste nytillskott.

– Alla räddningsstationer strävar efter att ha tre olika storlekar på båtarna, så att man i olika lägen kan sätta in den som är mest ändamålsenlig, förklarar Magnus Lorentzon, båtansvarig i ledningsgruppen för RS Grötvik.

”Vår ambition är att vi ska ha kastat loss och lämnat kaj en kvart efter att larm gått på våra personsökare”, förklarar Magnus Lorentzson. Bild: Roger Larsson
”Vår ambition är att vi ska ha kastat loss och lämnat kaj en kvart efter att larm gått på våra personsökare”, förklarar Magnus Lorentzson. Bild: Roger Larsson

– Torekov har redan alla tre, men vi har inte haft den mellersta klassen – annat än att vi under högsäsongen i juli de senaste åren fått låna en som annars används till utbildning, fortsätter han.

Båten det handlar om är drygt åtta meter lång och betjänas av två–tre besättningsmän. 67 exemplar av typen, som kallas Gunnel Larsson-klassen, har byggts i Hunnebostrand åt Sjöräddningssällskapet.

Till skillnad från vår vattenskoter är den här så stark att den orkar bogsera loss en båt som kört fast på grund.

Toppfarten ligger på 34 knop och den har ett djupgående på 40 centimeter – alltså en halvmeter mindre än den största båten.

– Till skillnad från vår vattenskoter är den här så stark att den orkar bogsera loss en båt som kört fast på grund, säger Magnus Lorentzon.

Med hjälp av en rejält påbyltad figurant i vattnet, demonstrerades hur enkelt det är att dra ombord nödställda i aktern. Bild: Roger Larsson
Med hjälp av en rejält påbyltad figurant i vattnet, demonstrerades hur enkelt det är att dra ombord nödställda i aktern. Bild: Roger Larsson

Han menar att de tack vare den nya båten kan sänka både kostnader och miljöpåverkan.

– Är det lättare larm behöver vi inte gå ut med båten på tolv meter, som drar mer bränsle och kostar mer i drift.

Den stora byts ut

Den största båten Rescue P.O. Hanson ska för övrigt i nästa vecka ersättas av en tio år nyare, men likadan i den så kallade Victoria-klassen. Det är Rescue Hans Laurin som flyttas ner från Hovås, samtidigt som P.O. Hanson flyttas upp till Åmål för att tjänstgöra i Vänern.

På lördagen fanns Falkenbergs Rescue Signe Wallenius på plats utanför Grötviks Rescue P.O. Hanson. Bild: Roger Larsson
På lördagen fanns Falkenbergs Rescue Signe Wallenius på plats utanför Grötviks Rescue P.O. Hanson. Bild: Roger Larsson

Kvar finns dock den knappt fyra meter långa vattenskotern Rescuerunner Allan Mattsson, som kan köras ända upp på land.

2,6 miljoner kronor

Nytillskottet heter formellt Rescue 8–64, efter sin längd och vilken den är i tillverkningsordningen. På lördagen namngavs den även till Länsförsäkringar Halland – efter försäkringsbolaget som gått in med 2,6 miljoner kronor för att köpa båten.

I Sjöräddningssällskapet, som funnits i Sverige i 115 år, finns 2 400 medlemmar och 44 räddningsstationer.

Medlemsavgifter

Förutom just sponsorer är det avgifterna från de 143 000 medlemmarna som utgör sällskapets intäkter.

– Sjöfartsverkets krav är att alla som behöver hjälp till havs ska få det inom två timmar. Därför är vår ambition vi ska ha kastat loss och lämnat kaj 15 minuter efter att vi fått larm på våra personalsökare, säger Magnus Lorentzon om de cirka 30 ideella krafter som är engagerade i RS Grötvik.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!