Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sjöräddare i Grötvik utsedda till Årets Sjöräddare

Sex frivilliga sjöräddare från räddningsstation Grötvik har utsetts till Årets sjöräddare. Detta efter att de räddade livet på en amatördykare som fått hjärtstopp.

– Det känns jättebra att få den här utmärkelsen. Det känns givande för all den tid som man lägger på det här och allt engagemang som alla har. Det visar även att man har nytta av all den träning och tid man lägger ner. Alla vi som gör det här är frivilliga, säger stationsansvarige Anders Lindvall.

Utmärkelsen tilldelades Svein Egil Husevik, Anders Lindvall, Madeleine Norryd, Magnus Rydberg, Peter Enström och Stefan Westman. De får utmärkelsen efter att den 13 augusti 2020 återupplivat amatördykaren Urban Nilsson efter ett hjärtstopp.

– Det var när vi träffade Urban igen och pratade om händelsen som man inser att man hade mycket tur. Det var bra väder och den här kvällen hade vi knopskola på båten med Madeleine Norryd som var ny, berättar Anders Lindvall och fortsätter:

– Sen kommer det en man springandes och ropar att han behöver en hjärtstartare. Då höll de redan på med HLR, men det är jobbigt så Madeleine Norryd hoppade in och vi kom efter med hjärtstartare och sjukvårdsväska.

Lagom till att ambulanspersonal anlände öppnade mannen ögonen och började röra på sig.

– Det var en sanslös känsla, berättar Anders Lindvall och tillägger:

–Vi tränar HLR regelbundet för att man aldrig vet. Det är första gången jag har varit med om det skarpt, men under de här åren har man hela tiden repeterat och tränat.

LÄS MER: Urban Nilsson fick hjärtstopp efter dyket i Grötvik

Motiveringen lyder:

”När en medmänniska föll ihop var ni på plats inom några sekunder. Att det skedde på land spelar ingen roll. Sjöräddningssällskapets idé är att hjälpa människor i utsatta lägen, och det var det ni gjorde. Med utbildning i ryggen och en stark vilja att göra skillnad, visade ni med ert resoluta handlande vad närhetsprincipen betyder när det är fråga om liv och död.”

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!