Sjöräddningssällskapet slår larm om oerfarna båtägare

Båtförsäljningen har skjutit i höjden sedan semestrarna förflyttades till hemmaplan. Nu vittnar sjöräddningssällskapet om att många nyblivna båtägare inte har den erfarenheten som krävs för att säkert navigera sig på havet.

ANNONS
|

Med många utlandssemestrar inställda har hemesterfirarna sökt sig till andra alternativ. Något som har blivit allt mer populärt är att skaffa båt. Enligt sjöräddningssällskapet märks ökningen av med många nya, sjöovana, båtägare.

Med fler oerfarna båtägare ute på havet har Sjöräddningssällskapet i Grötvik fullt upp. Anders Lindvall som är stationsansvarig på RS Grötvik, Halmstads sjöräddningsstation, har tillsammans med sina kollegor märkt av förändringen.

Ökad försäljning och ökade larm

–Vi har sett en ökning på ungefär 50 procent. Antalet larm som kommer in på en vecka beror helt på vädret, men direkt det är bra väder så inkommer det fler larm än vanligt, berättar Anders Lindvall.

ANNONS

Sedan 2017 har Sjöräddningssällskapet haft bra uppslutning bland besättningen. Nya frivilliga utbildas ständigt vilket har resulterat i att de klarat av sommarens stora ökning.

–Nu håller vi på med utbildningar i olika steg och vi övar 2-3 gånger i veckan. Vi har ett väldigt bra samarbete mellan de olika stationerna. Det är guld värt när man är ute och jobbar, säger Anders Lindvall.

De vanligaste larmen som sjöräddningssällskapet åker ut på är antingen motorhaveri eller grundstötningar. Två av tre larm som inkommer nu rör nya och oerfarna båtägare.

–Det började tidigt i år. Folk visste redan i våras att de inte kommer kunna åka iväg och då började man köpa upp båtar. I början av juni fick vi en rapport att antalet båtar som man brukade ha sålt i slutet av augusti redan var sålda, berättar Anders Lindvall.

En allt populärare marknad

Branschorganisationen Sweboat skrev i en undersökning att intresset för att köpa båt ökat med tio procent i år. Köp- och säljsajten Blocket skriver i ett mejl till HP att även de ser ett intresse för båtar i Halland, som ökat.

– Vi har sett det hela våren och det verkar hålla i sig, skriver Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

Speciellt motorbåtar verkar populärt - med både fler annonser, högre priser och en högre andel som säljs inom en vecka. Andelen motorbåtar som såldes inom en vecka i juni 2019 var 32 procent, jämfört med juni 2020 som ligger på 62 procent.

ANNONS

Risk för oupptäckta fel

När efterfrågan på båtar ökar är det fler som är villiga att sälja. Många av de båtarna som läggs ut för försäljning har inte varit i vattnet på flera år. Detta är enligt Anders Lindvall ett vanligt misstag nyfrälsta båtägare gör.

– Om båten sjösätts efter många år på land och motorn startar, då tror köparen att det är lugnt. Det som händer med en båt som har legat länge är att smuts och vatten hamnar i botten av bränsletanken. När sedan båten startas igång och allt blandas runt åker det rätt in i motorn. Då havererar den och då har man redan hunnit ta sig ut på havet. Det scenariot har vi sett mycket av i sommar.

Att möta människor ute på larm som köpt båt utan att grundligt ha kollat igenom den är något som Anders Lindvall möter allt oftare.

–Det var en dansk familj som skulle till Helsingör. Motorn stannade här utanför, mitt i bukten. Det fanns inget kylvatten i båten och det påvisar att de hade för lite kunskap, berättar Anders Lindvall och fortsätter:

–Utöver det så var de alla himla sjösjuka. De var fem personen i en liten båte som kastades runt av vågorna, men de hade alla flytväst iallafall.

ANNONS

Till den som går i båtköpartankar, vilka tips har du att ge?

–Att man verkligen läser på om båten man ska köpa. Om man inte redan kan segla så borde man gå en kurs först. Motorn är viktig att se över, i vilket skick är den och när kördes den senast? Sen ska man ha ett riktigt ankare, och flytvästar till alla. Något som är bra är att kunna ladda sin mobiltelefon. Batteriet går snabbt ute på havet och när olyckan är framme måste man kunna larma. Det finns vattentäta påsar som är superbra att ha med sig ut och man skulle ramla i, avslutar Anders Lindvall.

ANNONS