Sista spiken i kistan för Freddie’s

Freddie’s första sportsbar finns inte längre. Inte ens på papperet. Fredrik Ljungbergs dröm om en mötesplats för fotbollsfans från alla läger slocknade i ett haveri i ännu ett bolag med fullständigt misskött ekonomi.

ANNONS
|

Fotbollsstjärnan Fredrik Ljungbergs dröm om en sportbar på Hamngatan i hemstaden släcktes definitivt i veckan i sal fem på Halmstads tingsrätt. Då skulle företrädaren för DU Matservice AB ha kommit för att vara med på en konkursförhandling.

Företaget var det som tog över sportbaren efter att Freddies kompanjon Abner Hintsa och dennes sambo, efter rader av påpekanden om ekonomisk misskötsamhet, blivit av med serveringstillståndet sommaren 2015.

DU Matservice klev in och räddade ansikten på Freddie’s. Socialnämnden gjorde efter en blixtutryckning klart att det nya bolaget med helt nya företrädare skulle få tillstånd att servera alkohol.

Men det var bara konstgjord andning. Företrädaren Dennay Uoldeiohannes, som omgående förklarade att han inte ville medverka i massmedia, lyckades inte vända skutan.

ANNONS

Redan under hösten hopades obetalda fakturor och krav från fordringsägare.

När det sedan stod klart att staten inte heller hade fått in skatten i tid började samma maskineri som varit i gång kring Freddie’s under de tidigare företrädarnas tid återigen att rulla.

Den 11 maj i år lämnade staten in en ansökan om att försätta DU Matservice i konkurs.

Vid ett försök att göra en utmätning var skulden mer blygsamma 160 000 kronor. Sedan dess har flera förfallna momsinbetalningar och arbetsgivaravgifter förts på underskottet. Och när bolaget försattes i konkurs var den samlade skulden till staten med förseningsavgifterna inräknade 726 838 kronor.

Beslutet att sätta stopp fattades utan att Dennay Uoldeiohannes fanns på plats. Redan vid det första försöket i slutet av juni meddelade han att han på grund av hälsoskäl inte kunde vara med i rätten.

Han har i kontakten med tingsrätten förklarat att han går på starka mediciner. Inför förhandlingen i veckan hörde han återigen av sig och meddelade att han inte kunde vara med på plats, men lämnade ett telefonnummer och beskrev att det skulle fungera.

Men när rätten ringde upp honom under konkursförhandlingen avböjde han återigen. I stället för att invänta ännu ett läkarintyg och efter att rätten kommit fram till att ”det inte är sannolikt att det föreligger laga förfall” beslutade tingsrätten om att försätta DU Matservice AB i konkurs.

ANNONS

Freddie’s öppnade i lokalerna efter Lilla Helfwetet på Hamngatan i juni 2013.

Fakta: Freddie’s – en dröm med förhinder

Efter åren med ekonomisk kräftgång som innehavare av krogen Gastons skulle barndomskamraterna Fredrik Ljungberg och Abner Hintsa ta sin gemensamma dröm ett steg vidare. Större lokaler och påkostad inredning skulle göra Freddies till något nytt:

”Vi har försökt satsa på god kvalitet och lägger stor vikt vid att ha erfarna kockar, bra råvaror och tekniken måste funka som den ska. Vi har nästan lagt för mycket pengar just på tekniken. Vi har pratat med HBK om att de ska komma hit efter matcherna, så att de får lite ordentlig mat i sig”, beskrev Ljungberg på premiären.

ANNONS