Sista chansen att se kometen Neowise

Den som kikar upp mot norr de närmaste nätterna har möjlighet att se kometen Neowise färdas över natthimlen. Att kometen syns är i sig inte ovanligt men att kunna se en med blotta ögat är desto mer sällsynt.

ANNONS
|

Det formella namnet för kometen är C/2020 F3, men den kallas Neowise efter det rymdteleskop som den först observerades med, enligt TT.

På väg bort

Charlotte Helin, ordförande för Hallands Astronomiska Förening, rekommenderar de Halmstadbor som vill se Neowise att spana efter den snarast.

– Den är på väg bort från oss nu så ska man se den får man kika de närmsta dagarna, säger hon och tillägger:

– Problemet just nu är vädret. Det behövs klart väder och att det är mörkt för att man ska ha goda chanser att se den.

Kometer som fenomen är relativt vanliga. Desto ovanligare är det att man kan se dem med blotta ögat.

ANNONS

Tricket, enligt Charlotte Helin, är att titta mot Karlavagnen som syns om man tittar rakt upp i himlen. Efter det kikar man till höger och där ska man leta efter en stjärnbild som heter Kusken.

– I Kusken finns en stark stjärna som brukar vara den första man ser när det blir mörkt. Jämfört med de andra stjärnorna lyser den starkast i norr just nu. I den stjärnbilden ska man kunna se kometen, förklarar hon.

Nästa tillfälle är om 6 800 år

Kometen rör sig sakta, men jämfört med den stilla stjärnhimlen går dess rörelse att notera. Den har en svans som bildas av stoft och gas som blåser bort från den.

För varje gång en komet passerar och kör sin ellips runt solen rivs det bort grus och is, och efter ett tag försvinner den. Om bitar landar på jorden kallas det för meteoriter.

Kometen Neowise är såpass färsk att man fortfarande inte vet så mycket om den. Enligt tidskriften Scientific American kommer den att återvända om först 6 800 år.

För den som vill ta chansen att skåda fler rymdrelaterade fenomen dröjer det inte länge tills det blir nya möjligheter. I mitten av augusti bjuder Hallands astronomiska förening in till att se meteorsvärmen Perseiderna. Meteorregnet har störst aktivitet omkring den 12 augusti varje år. Perseiderna är skräp som kometen Swift-Tuttle har lämnat efter sig. Jorden korsar kometens bana och det vi ser är det som kallas för stjärnfall.

ANNONS

– Att se det på riktigt, det är en sådan skillnad och något man verkligen bör uppleva, säger Charlotte Helin.

ANNONS