Siri röstades fram som årets lussekatt

998 personer har röstat på någon av de 10 finalisterna i Hallandspostens tävling om 2015 års Lussekatt. Vinnaren heter Siri och är en pigg tjej som älskar att svinga sig i träden.

ANNONS
|

Det träd som Siris fotograferades i sent i somras, och som syns på bilden som charmade HP:s läsare, knäcktes dock av stormen Gorm för två veckor sen.

- Hon rusar upp i ett träd, snor runt de grövsta grenarna - gör riktiga kullerbyttor - och så snabbt ned igen och upp i nästa.

Siris matte, Mathilda Alverhall, beskriver egenheterna hos familjens katt som föddes sent i våras. Siri kom till huset i Killhult, utanför Våxtorp i södra Halland, i augusti - kort efter att Mathilda och sambon Pontus Eriksson flyttat dit.

- Hon var född av en lagårdskatt hos en familj vi känner i Markaryd. Jag hade önskat mig en katt med långt hår och hon var den enda i kullen som hade det, berättar Mathilda.

ANNONS

Trots generna från ladugården har Siri under hösten funnit sig väl tillrätta med att både bli kelgris och huskatt.

- Hon går ut och in hela dagarna. När hon ha mat eller lägga sig och vila hoppar hon upp på fönsterblecket och visar mig eller Pontus att hon vill bli insläppt. Sen är hon väldigt social och spinner mycket.

Runt hustomten, där ett åkerlandskap brer ut sig framför byggnaden och skogen sluter sig bakom, finns gott om träd. Därmed behöver Siri inte lida för att den senaste stormen la lekplatsen i spillror. Äppelträden, som är hennes verkliga favoriter, står exempelvis oskadade kvar.

HP besökte Siri och familjen i torsdags kväll för att få träffa den vinnande Siri, överräcka presentkort och en förstoring av bilden i HP:s Lussekattävling. Bilden på Siri i trädet togs av Inger-Kristin Eriksson, Pontus mamma, då katten nyss flyttat in hos Mathilda och Pontus.

Vi kunde upptäcka att Siri växt under hösten och att hon för första gången fått vinterpäls på sig; hon föreföll ha svårt att vänja sig vid den och var lite trött av köksvärmen.

- Vi tror att hon att hon har mycket av skogskatt i sig. De långa hårstråna på öronen säger nog det. Men någon renrasig katt är det inte, säger Mathilda.

ANNONS

Siri är inte ensam på täppan hos familjen. Mest avundsjuk på uppmärksamheten i torsdags var familjens unga jack russel-tik Tilde. Mathildas mamma Pia, på besök från Hishult, fick hålla Tilde tillbaka medan Siri segerfotograferades av HP:s utsända. Annars är hunden och katten de bästa vänner och ligger en stund senare tillsammans i kökssoffan och buffar på varandra.

Näst i rangordningen är en annan katt, också av blandras, Sudden. Men Sudden höll sig påpassligt undan när journalistfolket var på besök.

- Några mer djur ska vi inte ha nu, säger Mathilda.

I samma ögonblick kommer Pontus hem från jobbet på Melanders, verkstadsföretaget i Laholm. Vi hälsar och förstår att han innan hemkomsten fått redan på att Siri vunnit HP:s läsartävling - eller är det kanske fotografiet av Siri som vann röstningen?

Vid kaffebordet diskuterar vi bilden och konstaterar att knäppet med kameran skedde i rätt sekund, den där dagen då Siri busade i trädet och Pontus mamma var där. Inger-Kristin Eriksson, får vi veta, är flitig med kameran och i familjen i övrigt finns en nästan lika stort intresse för fotografering.

- Jag tycker inte att vi berättar ännu för mamma, Inger-Kristin, att hennes bild vann, säger Pontus och undrar: När kommer det i tidningen?

ANNONS

"På lördag", svarar jag och fotografen.

- Det får bli en överraskning för henne när hon satt sig vid frukostbordet och slår upp tidningen.

Se fler tävlande bidrag här!

ANNONS