Simundervisningen minskar i Halmstad kommun

Under somrarna på västkusten är det många barnfamiljer som vistas i närheten av vatten, vilket gör simkunnighet extra viktigt. Trots det ska Halmstads kommun nu banta sin stora satsning som skulle möjliggöra lika simundervisning för alla unga.

ANNONS
|

Under 2018 satsade Halmstads kommun tre miljoner kronor på ett pilotprojekt som skulle ge alla elever samma möjligheter att lära sig simma.

Projektet garanterade att var i kommunen man än bodde, vilka förutsättningar ens familj än hade, så fick man komma iväg och lära sig simma med professionella tränare. Nu kan projektet inte fortsätta i samma utsträckning som tidigare.

300 elever saknade simkunskap

Före satsningen i 2017 var det 300 elever som började årskurs sju som inte var simkunniga. Satsningen gjordes först i två områden där alla förskole- samt andra- och femteklassare fick ta del av tio respektive fem simlektioner. Läsåret därpå erbjöds det till klasser i hela kommunen.

ANNONS

Satsningen fortsatte fram till slutet av mars i år. Sedan dess har verksamheten stått stilla på grund av coronaviruset. Den planeras att dra igång igen vecka 36 men då med minskade resurser.

– När vi ser på framtiden ser det rätt dystert ut. I början fick vi statliga bidrag, men nu ska vi försöka göra detta på egen hand. Då är det inte säkert att vi får ihop de pengar som krävs, säger Peter Pettersson på barn- och elevhälsan i Halmstad, som har varit involverad i projektet.

Simlektioner som försvinner

Svenska simförbundet rapporterade förra året efter en undersökning att endast 65 procent av barn i åldern 4–17 år var simkunniga. Det var dock 86 % av de deltagande barnfamiljerna som uppgav att de planerade att spendera tid nära vatten. Samtidigt sparar alltså Halmstads kommun nu in på sin simkunnighetssatsning.

De tio lektionerna som tidigare har erbjudits bantas ner till sju. Samtidigt blir lektionerna kortare. Femteklasserna försvinner också helt ur projektet och uppdraget lämnas åt skolorna själva att organisera.

Peter Pettersson tycker att det är tråkigt att barnen går miste om den viktiga undervisningen.

–Det är inte bra. Det är en kunskap och förmåga som man behöver öva på hela tiden, säger Peter.

ANNONS

Från Svensk Simidrott:

Simkunnig anses den vara som kan falla i vattnet, så att huvudet kommer under vattenytan och som efter att ha tagit sig upp till ytan kan simma 200 meter, varav 50 meter i ryggläge. Hela provet utförs på djupt vatten

ANNONS