Shoppingstråken öde efter nya råden

I Folkhälsomyndighetens skärpta råd för Halland ingår att inte besöka butiker och köpcentrum. Men klarar folk att hålla sig borta från shopping en gråmulen lördag? Och ingår Systembolaget i formuleringen ”nödvändiga besök i livsmedelsbutik”? HP gav sig ut på spaning.

ANNONS
|

– Stan är ju helt livlös, konstaterar Uno Grönkvist, som själv bor i centrum och just har inhandlat en fotoskrivare.

– Eftersom man ska rikta in sig på att sitta hemma och kura så får man ju ha något att göra. Jag tänkte passa på och ordna med mina bilder, förklarar han.

Inför inköpet har han utrustat sig med munskydd, men säger att det inte är för sin egen skull:

– Jag tänker att jag vill skydda dem i butiken som tvingas möta många människor och jag märker att de uppskattar att man visar den hänsynen, säger han.

Anstormning när råden kom

Inne på Kicks vid Stora torg går butiksbiträdet Therese Jönsson och städar i hyllorna. För tillfället är här inte en enda kund.

ANNONS

– Så här har det varit hela dagen. Vi har hela tiden haft som regel att det får vara max tio kunder i butiken, men ingen behöver vara orolig. Här är aldrig mer än tio, säger hon.

Undantaget var dagen som Folkhälsomyndigheten beslutade om skärpta råd för Halland.

– Då stormade folk hit. Det var som att de ville bunkra upp och det var folk i alla åldrar. Det är verkligen tråkigt med den här nya smittvågen. Ett tag kändes det som att det hade vänt, säger hon.

Torghandeln ligger rätt i tiden

När det gäller handel och de nya råden så kanske torghandlarna är de enda vinnarna. Eskil Johansson har stått på Stora torg i 26 år och säger att han inte märker någon större skillnad på ruljansen.

– Folk vill ju helst vara ute och här på torget är det lätt att hålla avstånd, konstaterar han.

Bodil och Gunnar Hammarström håller med:

– Vi köper vår mat med hjälp av datorn och får den hem till dörren, men torghandeln känns trygg. Man måste ju komma ut en liten stund varje dag.

Synd om butikerna

Även på Hallarna märks en tydlig förändring. Till och med bilarna ser ut att vilja hålla avstånd på de stora parkeringsplatserna och få kunder är i rörelse. Emeli Nilsson och Johannes Rosqvist är på väg ut från köpcentrat och ser nästan lite skuldmedvetna ut.

ANNONS

– Jag behövde köpa en present till min mamma och här var faktiskt inte mycket folk, förklarar Emeli och tillägger:

– Det är lite synd om butikerna. Det är nog många som inte får det att gå runt nu.

LÄS MER:Detta innebär de skärpta råden

Innanför dörrarna är det lika glest som på parkeringen. Inte ens H&M lockar besökare. Emma Eliasson, som står i kassan, tycker det väcker blandade känslor.

– Det är jättestor skillnad mot en normal lördag och det är inte roligt. Samtidigt är ju läget som det är.

Vin räknas som livsmedel?

Utanför Systembolaget ringlar däremot en liten kö. Säljaren Simon Folkesson har för dagen uppdraget att se till att det inte är för många kunder i butiken samtidigt.

– Fredagar och lördagar är ju de dagar som vi har mest kunder. Tidigare hade vi en maxgräns på 30 personer i butiken, men nu har vi taggat ner ännu mer och satt ett tak på 25, säger han.

I Folkhälsomyndighetens skärpta råd anges vissa undantag, bland annat ”nödvändiga besök i livsmedelsbutiker”. Om Systembolaget ska räknas dit är något oklart.

– Jag är inte helt hundra, men jag tror att vin räknas som ett livsmedel, säger Simon Folkesson.

Fotnot: Enligt flera läsare som kontaktat HP var det senare på lördagseftermiddagen mycket folk i både city och på Hallarna.

ANNONS
ANNONS