Sexköp av barn kan ge långt fängelsestraff

I går avslutades rättegången mot den man som misstänks för våldtäkt och för att ha köpt sex av barn. Åklagare Jon Lindahl yrkar på fem års fängelse.

ANNONS
|

41-åringen har nekat till alla anklagelser om brott, förutom ett fall av försök till sexköp.

Åklagaren däremot menar att mannen under flera års tid har utnyttjat två flickor, som var under 18 år, fått dem att posera på bilder, sälja sex till honom och i två fall utsatt den ena flickan för våldtäkt – en gång i en bil parkerad i ett skogsområde utanför Halmstad och den andra gången på en parkeringsplats.

Mannen ska ha betalat tiotusentals kronor till flickorna under brottstiden.

När pläderingarna hölls i tingsrätten i går yrkade Jon Lindahl på fem års fängelse för 41-åringen.

– Jag menar att det finns många försvårande omständigheter. Han har haft de här båda flickorna i sitt grepp under två års tid.

ANNONS

Brottstiden är ospecifik vad gäller de båda våldtäkterna och även för andra händelser som de båda flickorna menar har skett under årslånga perioder.

Hur ser du på bevisläget?

–Jag bedömer att det är gott. Det finns stödbevisning, journaler och anmälningar som har gjorts, säger Jon Lindahl som inte kan gå in på närmare detaljer kring bevisningen.

Rättegången har hållits bakom stängda dörrar och när det blev dags för pläderingar var det fortsatt sekretess.

–Det finns omständigheter och känsliga detaljer som gör att det bör vara stängda dörrar, säger åklagaren.

Under sex dagar har förhandlingen pågått vid Halmstads tingsrätt. På fredagen hölls det sista förhöret, med en it-forensiker som säkrat digitala spår.

– Konversationerna har skett via chatt och Skype och det finns vissa skärmdumpar, säger Jon Lindahl.

41-åringen dömdes 2006 för sexuellt utnyttjande av barn, efter att ha chattat med en flicka, stämt träff och haft sex med henne.

Ulrika Sterner är målsägandebiträde för en av flickorna i det nu aktuella fallet. Hon har tidigare förklarat i HP hur den här typen av brott skadar de drabbade, som skuldbelägger sig själva.

ANNONS

–Det här är väldigt allvarligt, säger Ulrika Sterner, som yrkar på ett skadestånd på långt över 100 000 kronor för gärningarna som åklagarsidan menar har drabbat hennes klient.

I går eftermiddag beslutade tingsrätten att 41-åringen ska vara fortsatt häktad i väntan på dom.

ANNONS