Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan årsskiftet arbetar polisen i Halmstad mer riktat än tidigare mot brott där kvinnor på tillfälliga besök i Halmstad utnyttjas. Hittills har insatsen lett till att tio män från Halmstad och en rad omkringliggande orter i södra Sverige fått eller väntar på att få böter. Bild: Bilden är ett montage
Sedan årsskiftet arbetar polisen i Halmstad mer riktat än tidigare mot brott där kvinnor på tillfälliga besök i Halmstad utnyttjas. Hittills har insatsen lett till att tio män från Halmstad och en rad omkringliggande orter i södra Sverige fått eller väntar på att få böter. Bild: Bilden är ett montage

Sexarbetare tog in på vandrarhem – kunderna bötfälldes

Lorena gjorde sig redo att få betalt. Samtidigt steg poliserna fram ur dunklet. När kunden kom ut från vandrarhemmet klev han rakt in i famnen på ordningsmakten.

Lorena var i Sverige på tillfälligt besök. Hon hade lämnat Götborg ett par dagar tidigare och var i Halmstad under två dygn. Kunderna ringde ivrigt och alla välkomnades till vandrarhemmet, där Lorena mötte upp och fortsatte göra snabba affärer.

Vad varken hon eller kunderna kände till var att polisen tagit plats utanför och iakttog männen när de anlände, ringde i sina mobiler och fick klartecken av Lorena att komma in i värmen.

Poliserna var förberedda på Halmstadbesöket. Lorena annonserade om sin tänkta resrutt på internet och allt poliserna behövde göra var att invänta brottens fullbordan. Det tog inte särskilt lång tid. Kund nummer ett som fick en oväntad avslutning på den här lördagskvällen erkände direkt när poliserna frågade honom om vad han hade gjort inne hos kvinnan.

Riktat arbete

När åklagaren granskat omständigheterna, dömdes han för sexköp och fick ett strafföreläggande på 40 dagsböter á 90 kronor, sammanlagt 3 600 kronor.

Under våren har polisen hittills rapporterat tio män för köp av sexuella tjänster i Halmstad. Det är resultatet av ett riktat arbete som inleddes vid en gemensam träff för utredare i Göteborg under hösten 2020.

– Det gick ut på att visa hur lätt det är att jobba med den här sortens brott, att man inte behöver vara någon specialistgrupp, beskriver Thomas Turesson, förundersökningsledare.

Öppenheten om att man skaffat sig nya kunskaper och inlett nya rutiner i arbetet är en del i polisens metod för att varna de som överväger att bryta mot lagen, att skapa en ”hotbild”. En jämförelse med polisens blåskontroller pekar på ungefär samma tankesätt, man tar inte nämnvärt många rattfyllerister i blåskontrollerna, men signalerna till samhället om att man är på språng och kan dyka upp överallt är tydliga.

– Vi har kört insatser under året. Vid varje tillfälle rapporterar vi flera misstänkta.

”Känns i magen”

Insatserna har utgått ifrån det man kallar inre spaning. Det är till exempel inte alls ovanligt att de som hyr ut rum reagerar och hör av sig med ett tips.

– Det är oftast kvinnor från andra Europeiska länder, vi får ofta höra de som kontaktar oss säga: ”Det känns i magen”. Kvinnorna kanske betalar kontant, de känns inte som vanliga turister. De flesta som hyr ut rum är ganska vaksamma. Men vi har sett att kvinnorna allt mer börjat använda sig av lägenheter som förmedlas privat, säger Thomas Thuresson och fortsätter:

– Många av dem är utsatta för någon form av påtryckningar att göra det här. Samtidigt vet de att det är ganska riskfritt att komma till Sverige och sälja sex, vi utgör inget hot mot dem.

Polisen fick bekräftelse på det bland annat när man avslöjade mannen som här nedanför beskrivs som ”ytterligare en man...”. Hon var ung, befann sig i Sverige för att under åtta dagar erbjuda sexuella tjänster och påstod att hon var beredd att göra allt som stod i annonsen på internet.

”Jag ska bo på hotell...”

Annonsen hade en kamrat i hemlandet ordnat. I vittnesförhöret med poliserna förklarade hon utan omsvep att hon är en escorttjej, att hon utför erotisk massage och att hon skulle resa vidare dagen efter:

”Jag ska resa vidare till en annan stad, jag vet inte vilken. Jag ska bo på hotell där tillsammans med en bekant.”

I samma semesterlägenhet fanns ytterligare en ung kvinna från Rumänien. Hon hävdade att de hade mötts av en slump på flygplanet till Malmö och att de slagit följe. Men poliserna hittade snabbt en annons där väninnan också erbjöd sexuella tjänster.

Kvinnorna som konfronteras av polisen är för det mesta snabbt beredda att ge polisen de detaljer som krävs för att bekräfta att ett brott har skett. Under våren är det bara en av de kringresande kvinnorna som nekat att medverka när polisen ställt frågor.

Fick skjuts av frun

Kund nummer två vid insatsen mot vandrarhemmet kom dit med bil. Han fick skjuts av en närstående, som fick besked att vänta inne i centrum under tiden som han bekantade sig med Lorena.

Under tiden klev poliserna återigen fram ur skuggorna och väntade in mannen. Väl utanför vandrarhemmets port skedde samma sak som för den första kunden: ett kort förhör och sedan ett kompletterande vittnesförhör med Lorena, som utan omsvep intygade att det skett ett par affärsförbindelser, att hon fått betalt och att hon tänkte lämna Halmstad följande dag.

Kund nummer två hade större inkomster än mannen som haffades tidigare på kvällen. Det ledde till ett strafföreläggande på 50 dagsböter á 220 kronor, sammanlagt 11 000 kronor.

Flera väntar på åklagarbeslut

Hittills i år har ytterligare en man som avslöjades av polis vid ett besök i en sommarbostad på Östra stranden fått ett strafföreläggande. De övriga som rapporterats av polisen har ännu inte fått sina strafförelägganden. Flera av dem är bosatta på orter förhållandevis långt ifrån Halmstad.

– Många tror att det här bara är ett storstadsfenomen. Vi märker att vårt arbete har påverkat. Tidigare var det mest i Halmstad som det förekom här i Halland, nu ser vi att när vi stänger ner verksamheter i Halmstad har det dykt upp i Falkenberg och Varberg i stället. Men nu är poliserna i Varberg också igång med det här arbetssättet, säger Thomas Turesson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här