Sex föreningar sökte och fick bidrag för demokratiarbete

Sex Halmstadsföreningar sökte och fick bidrag för att arbeta med demokrati. Totalt delades 355 000 ut – vilket gjorde att det blev pengar över.
– Många föreningar har säkert inte kunnat genomföra sina planer på grund av pandemin, säger Anna Ginstmark (C), ordförande i kulturnämnden.

ANNONS
LocationSlättåkra, Harplinge, Kvibille, Snöstorp, Simlångsdalen, Haverdal||

Varje år delar nämnden ut pengar till samhällsföreningar som vill arbeta aktivt med demokrati- och rättighetsfrågor och bidra till delaktighet i samhället via olika projekt eller aktiviteter.

I år fanns det 450 000 kronor att fördela. Kulturnämnden har beslutat att bevilja drygt 355 000 till de sex föreningar som sökt. Dessa är samhällsföreningarna i Harplinge, Haverdal och Simlångsdalen samt Kvibille allförening, Slättåkra bygdeförening och Snöstorps stadsdelsförening.

– Vissa hade sökt mer än vad de fick men det berodde på att de sökt för saker som inte faller inom riktlinjerna för bidraget, bland annat hyreskostnader och serviceunderhåll, säger Anna Ginstmark.

Att färre föreningar än vanligt sökt bidraget gör att det blir 100 000 kronor över.

ANNONS

– Vi har delat ut ett ovanligt lågt belopp i år, men jag tror att det hänger samman med pandemin. Föreningarna har inte kunnat genomföra sina planer och sitter kanske till och med och har pengar över, säger Anna Ginstmark.

Pengarna kommer dock inte att försvinna lovar hon.

– Vi lägger inte dem på något annat, utan de får väl helt enkelt ligga kvar och så får vi ha en extra ansökningsperiod.

Föreningarna som beviljats pengar ska bland annat lägga dem på dialog- eller demokratimöten, nationaldagsfirande, tipspromenader, föreläsningar och guidade turer.

ANNONS