Sergio var den siste att rädda sig ur det brinnande infernot

En granne varnade Sergio López om branden i Stugcentralen. Han var inne i sin lägenhet, hade hört en kraftig smäll men inte märkt att huset stod i lågor.

ANNONS
|

När han kom ut ur lägenheten och kunde överblicka området brann ungefär halva byggnaden. Trots det dröjde det närmare en kvart innan han kunde höra brandlarmet ljuda.

– Branden hade inte nått min lägenhet när jag blev varnad av en granne. Jag kunde återvända ett par gånger för att hämta några saker, men det var jättefarligt, berättar han.

Sergio López har bott i en av Stugcentralens lägenheter sedan i november förra året. Han hade förberett sig för att flytta den sista maj och hade skaffat lite möbler, bland annat en soffa, som han skulle ha i sitt nya boende.

– Jag hann hämta mitt pass, mitt diplom och min dator. Men jag förlorade nästan alla mina grejer och alla kläder. Allt annat brann troligen upp. Det är katastrof, fortsätter han.

ANNONS

Bor hos en vän

Vi träffas intill brandresterna på onsdagsförmiddagen. Ingen av de boende har kunnat få komma tillbaka för att se omfattningen av branden. Sergio López hoppas att några av hans saker ska ha klarat sig.

Han kommer från Chile och har bott i Sverige i 3,5 år och hade bland annat litteratur och en flaska vin från hemlandet som han sparat i tio år för att dricka vid ett speciellt tillfälle.

– Jag får bo hos en vän tills vidare, jag får min nya lägenhet den 1 juni.

Oroligheter

Han hörde ingenting av det bråk som uppges ha föregått misshandeln av den man som senare avled av sina skador. Men Sergio López har under tiden han bott på Stugcentralen upplevt en del oroligheter och förstått att flera personer som vistats där, antingen genom att de bott där eller varit på besök, inte visat normal hänsyn och respekt mot andra boende.

– Jag tror att Stugcentralen måste kontrollera bättre vilka de hyr ut till. Men jag vet egentligen inte så mycket om de andra som bodde där.

Hur går det för dig nu?

– Jag fick med mig några saker, som är de viktigaste för mig. Men jag fick till exempel inte med mig mina fiskespön, jag gillar att fiska. Så jag hoppas att det kanske finns några saker i lägenheten som klarade sig i branden. Jag har ett praktikarbete som ingenjör på Stena Nordics recyclingscenter och hoppas kunna få ett fast arbete snart.

ANNONS

Sergio López är 57 år, en granne är ungefär samma ålder medan de flesta av de andra som är skrivna på adressen är i 20-årsåldern. Utöver studenter bodde det i de brandskadade bostäderna under vinterhalvåret bland annat byggnadsarbetare som är i landet under kortare eller längre perioder.

Under sommaren hyr Stugcentralen ut merparten av bostäderna till sommargäster.

ANNONS