Gabriela Arvidsson, myndighetschef på hemvårdsförvaltningen, berättar att konceptet med seniorlunch drog igång i december i fjol.
Gabriela Arvidsson, myndighetschef på hemvårdsförvaltningen, berättar att konceptet med seniorlunch drog igång i december i fjol.

Seniorlunch okänt för många äldre – men får tummen upp

Att erbjuda lunch till rabatterat pris för att motverka ensamhet bland äldre får tummen upp i en enkät som gjorts. Många har dock inte utnyttjat möjligheten – eftersom de inte känt till den.
– Rådande restriktioner har gjort det svårt för oss att uppmuntra besök på restaurang, säger myndighetschef Gabriela Arvidsson.

ANNONS
LocationHalmstad||

Under ett års tid har hemvårdsnämnden haft samarbete med ett antal restauranger som hakat på idén att erbjuda rabatterat pris på lunch för gruppen 65 plus. Tanken är att konceptet ska motverka ofrivillig ensamhet och social isolering.

– Kommunen har inte subventionerat något utan det är restaurangägarna själva som bestämmer nivån för rabatten, berättar Gabriela Arvidsson och tillägger att just nu är tolv restauranger med.

Löper ut vid årsskiftet

Nu är det dags att utvärdera projektet, som löper ut vid årsskiftet. Via en enkät har kommunen samlat in åsikter och förslag för hur man skulle kunna jobba vidare.

Totalt har 65 personer svarat – men bara hälften av dem har utnyttjat möjligheten. Många förklarar dock att anledningen till detta är att de inte hört talas om konceptet men att de tänker testa framöver.

ANNONS

Gabriela Arvidsson tycker inte att kommunen har varit för dålig på att marknadsföra projektet men tillägger att pandemin kom i vägen.

– Vi gjorde många informationsinsatser i olika former vid årsskiftet och i början på 2020, men på grund av rådande restriktioner riktade till just äldre har vi som kommun inte kunnat uppmuntra äldre till besök på restaurang, säger hon och tillägger:

– Vi gjorde ett försök i dialog med restaurangägarna i september då situationen var mer stabil men efter några veckor hamnade samhället i en ny fas av pandemin men utökad smittspridning och nya restriktioner.

Förslag om husman och hemkört

Alla som svarat, utom två, tycker att idén är mycket bra eller bra. Roligt, lyxigt och kanon att kunna gå och äta med andra, är några synpunkter. De två övriga har svarat att idén är okej eller dålig.

Enkäten ger också flera förslag på förbättringar. Många tycker att kommunen borde marknadsföra konceptet mer och bättre och vill att ännu fler restauranger ansluter sig, och då inte bara i centrala delarna av kommunen.

Andra idéer är att erbjuda mer husmanskost, hemkörd mat, halva portioner, att man ska få ta hunden med sig på vissa ställen och att lunchen kompletteras med föreläsare eller musikunderhållning.

Beslut om fortsättning

En sammanställning av enkäten går vidare till hemvårdsnämnden som ska fatta beslut om det blir en fortsättning eller inte i samband med sitt sista möte för året.

ANNONS

Enligt Gabriela Arvidsson ska förslag på justeringar utifrån de inkomna svaren läggas fram om beslutet blir att fortsätta. Mer information kan vara en sådan sak.

– Bland äldre finns dock ett visst digitalt utanförskap vilket försvårar. Om hemvårdsnämnden vill förlänga konceptet så är vår ingång att bjuda restaurangägarna som är anslutna till detta koncept till ny dialog, med ny informationskampanj där vi får testa nya banor.

ANNONS