Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Semlorna kommer bara tidigare i fantasin

Sedan en tid tillbaka går det att köpa semlor på flera av Halmstads konditorier. Känslan av att semlan gör ett allt tidigare intåg för varje år stämmer dock inte.

På Halmstads konditorier har man sålt den älskade bakelsen i december i över 20 års tid. 
Fettisdagen infaller den 28 februari i år. Men semlor finns att mumsa i sig redan från december. Den tidiga premiären har kallats för semmelvansinne och traditionsbrott, semlor ska ätas på fettisdagen och inte en dag tidigare. 

– Många upplever det som att de knappt har smält julmaten innan den första semlan syns i butiker och caféer, i nya former och smaker som i rulle och med choklad. Samhället beskylls för brist på tålamod vad gäller den datumbestämda bakelsen. Men för anrika Fribergs konditori är den påstådda semmelhysterin inget nytt fenomen.

Jag började sälja semlor den 27 december, men det var många som frågade efter dem redan innan dess. Visst, några sa att det var för tidigt, men sen kom de in och köpte en dagen efter, säger Marie Thulstrup, semmel-fantast och ägare av Fribergs konditori.

Att börja sälja semlor direkt efter jul har Fribergs gjort i många år. Dels på grund av efterfrågan men också då andra caféer och konditorier gör det. 

– Jag vill erbjuda det kunderna vill ha och jag hade ju inte bakat semlor om inte någon hade köpt dem, säger Marie Thulstrup. 

På Paulssons Konditori började man också med semmelbaket den 27 december, något de gjort i över 20 år. Även här frågar kunder efter semlor redan i december. Så varför det blir sådan reaktion och diskussion kring semlorna och dess inbillade tidigareläggning varje år, är oförklarlig. 

– Semlor rör upp känslor verkar det som, säger man på Paulssons konditori där försäljningen på fettisdagen förväntas hamna på omkring 2 500 semlor. 

Förhoppningsvis är känslorna hos semmelätarna då snarare rörda än upprörda av den utsökta grädden och mandelmassan hos denna omskrivna och debatterade lilla bakelse. 

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här