Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Semestertips under coronapandemin i Halmstad

Varför inte ge dig ut på skattjakt eller Halmstadorientering i sommar? Eller bocka av en checklista med 147 besöksmål du kanske inte visste fanns? På Destination Halmstad vill man göra mesta möjliga av att fler hallänningar än vanligt väntas turista på hemmaplan i år.

Turista hemma-konceptet har funnits länge i Halmstad – men tidigare år har man förlagt det till en enstaka dag i maj. Då har ett antal besöksmål i länet slagit upp portarna med målsättningen att fler hallänningar ska få upp ögonen för vad som finns i närområdet. När det stod klart att den här sommaren inte skulle bli som någon annan på grund av coronapandemin bestämde man sig för att utveckla det hela.

– Vi har plockat ut delar av konceptet och tänker låta det leva under hela sommaren fram till den sista augusti, säger Malin Backe, chef för Turistservice i Halmstad.

När Destination Halmstad i våras kollade läget med olika företagare som jobbar inom besöksnäringen var intresset stort. 105 bemannade besöksmål hörde av sig och ville vara med.

– Sen la vi till ytterligare några stycken själva, som naturreservat eller offentliga konstverk till exempel. Totalt har vi fått ihop en lista på 147 olika besöksmål.

Hallandsgården. Bild: Destination Halmstad
Hallandsgården. Bild: Destination Halmstad

Platser att bocka av

Listan fungerar som en sorts checklista på platser att bocka av under ”hemestern”. På Destination Halmstads hemsida går den att ladda ner i olika format. Den finns också i en tryckt version på bland annat Halmstad Tourist Center.

– Målsättningen är att så många som möjligt ska ha listan och med hjälp av den upptäcka små pärlor man kanske inte besökt tidigare.

Del två i sommarens koncept kallas för ”orienteringen”. Här har man valt ut 17 specifika utflyktsrundor i kommunen med olika besöksmål inkluderade. Under utflykten har man ett antal frågor att besvara – kopplade till platserna.

– Här har vi försökt få våra deltagande företag att inte ställa frågor man kan googla fram svaret på. Tanken är att man måste ut och se sig om för att få svar, säger Malin Backe och fortsätter:

– Vi har till exempel olika cityrundor, ett par rundor i Simlångsdalen, en Eldsbergarunda och en Kvibille-Getingerunda. Plus flera till.

Turista hemma

För mer information, för att ladda ner checklistan och orienteringarna med mera, besök destinationhalmstad.se, klicka dig fram via evenemang och välj ”Turista hemma”.

Är du sugen på att få veta mer om vad de andra halländska kommunerna erbjuder för något i sommar besök visitvarberg.se, falkenberg.se, hylte.se, visitlaholm.se och visitkungsbacka.se.

Gå på skattjakt

Några företag anordnar dessutom skattjakter under sommaren. Två har redan gått av stapeln men den 28 juli och den 13 augusti blir det ytterligare två tillfällen. Ett antal besöksmål i checklistan är markerade med skattkistor. Åker man till något av dessa de specifika dagarna som nämns får man leta efter en skatt i närheten; kanske inne på själva besöksmålet eller i anslutning till entrén.

– Utmaningen ligger i att åka till en plats som kanske ligger lite avlägset dit inte många åker, så att man blir den som hittar skatten först innan någon annan gör det.

Avslutningsvis poängterar Malin Backe att turista hemma-konceptet inte enbart riktar sig till hemestrande hallänningar. Det funkar för alla som befinner sig i länet.

– Huvudsyftet är att få alla som är här att inse vad som finns i närheten och att stötta våra lokala turistföretag. Plus att vi vill få folk att sprida ut sig i år med tanke på coronan, så att alla inte åker till samma platser.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!