Uppgiven. Majd al Ali, i grönt, är besviken på att han inte fick uppehållstillstånd före den 20 juli då lagen ändrades. ”Om inte min handläggare hade tagit semester hade jag kanske hunnit få permanent tillstånd”, säger han.
Uppgiven. Majd al Ali, i grönt, är besviken på att han inte fick uppehållstillstånd före den 20 juli då lagen ändrades. ”Om inte min handläggare hade tagit semester hade jag kanske hunnit få permanent tillstånd”, säger han.

Semestern snuvade Majd på permanent tillstånd

Majd al Ali fick tillfälligt uppe­hållstillstånd den 28 juli, åtta dagar efter att lagen ändrades. Nu tvingas han att förnya det varje år. – Om min handläggare inte haft semester två veckor hade jag kanske hunnit få ett permanent uppehållstillstånd, säger han.

ANNONS
|

Majd al Ali ringde sin handläggare två gånger och bad honom att snabba på processen, så att han skulle hinna få besked före den 20 juli då lagändringen, som gjorde tillfälliga uppehållstillstånd regel i stället för permanenta, gick igenom.

– Min handläggare svarade att i Sverige måste man vänta på sin tur, men jag håller inte med. Det här handlar inte om ordning, utan om tur.

Tidigare har Majd al Ali lärt sig svenska genom att titta på klipp på Youtube och genom språkkaféet som ordnas på boendet. Dagen då han förstod att han inte skulle få permanent uppehållstillstånd slutade han lära sig svenska.

ANNONS

– De kanske skickar tillbaka mig efter 13 månader, så varför ska jag lära mig språket om det är för ingenting?

Om Majd al Ali får ett jobb kan han få permanent uppehållstillstånd, men han har tappat ork och lust att försöka.

I Syrien arbetade han som civilingenjör. Tidigare i sommar höll han på med ett projekt att bygga ett utomhusgym utanför asylboendet. Men just nu orkar han inte fortsätta med det heller.

Den nya lagen gör skillnad på människor som kom före och efter den 24 november. Det var det datumet som regeringen föreslog åtgärderna som senare kom att röstas för i riksdagen i juni i år.

De personer som har barn under 18 år med sig och som kom före den 24 november får fortfarande permanenta uppehållstillstånd. För personer som inte har barn, men som ändå kom före den 24 november får dock tillfälliga uppehållstillstånd.

Majd al Ali kom ensam till Sverige i september 2015, bara några veckor efter att Stefan Löfven stod på Medborgarplatsen i Stockholm och höll tal under parollen ”Refugees welcome”.

– När jag kom var lagen inte ens föreslagen. Man kan inte göra en lag som är retroaktiv. Det är emot mänskliga rättigheter, säger Majd al Ali.

ANNONS

Han förstår att situationen i Sverige har förändrats med det hårda trycket av asylsökande som kommit hit. Han menar dock att det inte borde påverka honom som kom hit under en period då flyktingpolitiken och lagarna var annorlunda.

Majd al Ali är osäker på om han kommer att få lära sig svenska på sfi och var han ska bo, nu när han har fått tillfälligt uppehållstillstånd.

– Vi har frågat Migrationsverket om det finns en tydlig plan för att integrera oss i samhället men de svarar att de inte vet. Jag kanske blir kvar på boendet ett helt år till, säger han.

Mohammad Dannoni förlorade en arm i kriget i Syrien. Han har också varit i Sverige sedan september.

Ett av hans orosmoment är att ordna den vård han behöver för sin arm.

Mohammad kom till Sverige ensam och hade planerat att ansöka om familjeåterförening när han hade fått uppehållstillstånd.

Men den nya lagändringen gör det också svårare för familjer att förenas. Det kan ta upp emot tre år innan Mohammad kan ansöka om att få hit sin familj.

– När ska jag få träffa dem? frågar han uppgivet.

– Familjen är ens rötter, man kan inte leva utan dem, säger Hassan Hamou som suckar djupt och högt över den nya lagen.

ANNONS

De asylsökande ställer många frågor. Frågor som ekar ut i luften och som ingen riktigt tycks kunna svara på. En man höjer rösten.

– Vi vill bara ha besked. Om ni vill att jag ska åka tillbaka till Irak och bli dödad av IS, så säg det. Vi vill bara veta, vad ska hända med oss?

Fakta: Lagändringen

Personer som klassas som alternativt skyddsbehövande (människor som flyr från krig, till exempel majoriteten av dem som flyr från Syrien) får tillfälligt uppehållstillstånd på 13 månader.

När det tillfälliga uppehållstillståndet har gått ut kan man ansöka om att få det förnyat. Om personen kan försörja sig kan man ansöka om att få permanent uppehållstillstånd.

För att kunna återförenas med sin familj krävs att en person har fått permanent uppehållstillstånd, att man kan försörja sig själv och familjen och att man har en bostad som är rimlig för familjens storlek.

ANNONS