Seglarfesten blir även ett matkalas

Den stundande seglarfesten, Tall Ships Races, kommer även att bli ett riktigt matkalas. Sju av Halmstads krögare står redo att mätta besökarna och får hjälp av en internationell matmarknad och ett stort antal svenska och utländska matvagnar. – Det kommer verkligen att finnas något för alla, lovar utställaransvariga Pia Andersson på Destination Halmstad.

ANNONS
|

Tall Ships Races väntas locka upp mot en halv miljon besökare till hamnområdet och planeringen kring allt det praktiska har förstås pågått länge. När det gäller maten har alla 40 krogar i Halmstad krögarförening getts möjlighet att delta.

– Alla har fått frågan, men det kostar ju att vara med och krävs också en del erfarenhet för att ro i land ett så stort arrangemang. Vi blir nu sju krogar som fördelar oss på fyra olika områden, berättar Mikael Wallin, ordförande i krögarföreningen.

Krögarna blir också de enda som får servera alkoholhaltiga drycker, medan matvagnarna bara får sälja läsk och vatten. Det är inte heller tillåtet att ha med sig egen alkohol till hamnområdet.

ANNONS

Det första krogområdet, räknat från Slottsbron, kommer att ligga vid och i Hallandspostens lokaler på Tullkammarkajen. Här har Mikael Wallins eget företag, MWM Events, hyrt in sig i den inglasade utbyggnaden och kommer även att ha ett 150-tal sittplatser på kajen.

– De andra krogarna kommer att köra mer snabbmat och vi står för det lite mer exklusiva. Det blir bland annat skaldjur, som räkor och kräftor. Vi räknar med 400-500 gäster om dagen, berättar Mikael Wallin.

MWM Events kommer också att stå för all catering till olika företagsevenemang på båtarna och förse alla volontärer med mat.

– Det blir en intensiv helg, men samtidigt himla roligt, konstaterar Wallin.

Det andra krogområdet kommer att ligga lite längre upp mot hamnen, i höjd med Stålverksgatan. Vid det så kallade Maritime Square huserar krogarna Bulls och Morfars med plats för sammanlagt 700 gäster.

Ytterligare en bit närmare hamninloppet, i höjd med Sibiriegatan, tar The Dubliner och Magasinet på Slottsmöllan plats vid River Square. Även här kommer det att finns cirka 700 sittplatser.

Det sista och fjärde krogområdet kommer att ligga ut mot Oceanhamnen, vid Stationsgatan, och intas av krogarna Bar&Mat samt Mr Vinc'k Burger.

ANNONS

–Vi har pratat oss samman så att våra menyer inte ska vara allt för lika. Det kommer att bli en bra mix, säger Mikael Wallin.

Som sig bör under ett internationellt evenemang kommer det även att erbjudas mat från världens olika hörn. Den internationella matmarknaden, som besökt Halmstad flera gånger tidigare, kommer att finnas på plats från Kajskjulet och en bit upp mot hamnen. Matmarknaden har turnerat i Skandinavien sedan 2008 och bjuder bland annat på spansk paella, grekiska gyros, polska piroger och franska ostar.

För den som vill ha något ännu mer exotiskt kommer det att finnas ett stort antal fristående matvagnar, från Picassoparken och längs hela kajen.

–Det är nästan enklare att säga vad det inte kommer att finnas för mat. Det blir allt från asiatiskt till afrikanskt, men även en hel del svensk mat och godis. Totalt har vi upp mot 100 utställare, men då är det inte bara mat utan även en del samarbetspartners som visar upp sig, berättar Pia Andersson.

När Halmstad förra gången var värd för Tall Ships Races, 2011, fanns det en del synpunkter bland krögarna kring att man inte själva fick välja leverantörer av livsmedel och drycker. Då liksom nu hade Halmstads kommun nämligen skrivit ett sponsoravtal med Martin & Servera och Krönleins, som därmed fått ensamrätt som leverantörer.

ANNONS

– Den här gången upplever jag att det finns en förståelse för att det fungerar så. Det har kanske blivit mer vanligt nu än det var 2011, säger Pia Andersson.

Krögarföreningens ordförande Mikael Wallin håller med:

–Vi har varit med under hela processen och är införstådda med att de har ensamrätt. Vid ett så här stort evenemang så behövs ju en stark leverantör, konstaterar han.

Krogområden och matvagnar börjar sättas upp under torsdagen och förväntas hålla öppet från klockan 12 på fredagen.

ANNONS