SD:s gruppledare Fabio Ishaq vill att Halmstads Rådhus AB verkar för att HFAB:s styrelse avsätts – och pekar på att föregångarna blev entledigade för ”betydligt mindre händelser”.
SD:s gruppledare Fabio Ishaq vill att Halmstads Rådhus AB verkar för att HFAB:s styrelse avsätts – och pekar på att föregångarna blev entledigade för ”betydligt mindre händelser”.

SD vill sparka HFAB:s styrelse

Sverigedemokraterna kräver att HFAB:s styrelse avsätts. Partiets gruppledare Fabio Ishaq anser att entledigandet av vd:n präglades av slarv och brist på konsekvenstänk.
– Hon ska ha cred för att hon talade om vad som var bäst för bolaget – men i stället för att få en medalj fick hon sparken, säger han.

ANNONS
|

På sin Facebook-sida skriver Fabio Ishaq (SD) att ”förtroendet för HFAB:s styrelse är starkt negativt påverkat och kan inte återställas”.

Han jämför med hur den tidigare styrelsen, under ledning av Henrik Andersson (C), blev avsatt 2018 för ”betydligt mindre händelser”.

”Förtroendet från invånarna för det kommunalt ägda bolaget har sjunkit och är som lägst nu, någonsin”, skriver Ishaq.

”Entledigas med omedelbar verkan”

Han berättar att han har SD Halmstad bakom sig när han ska uppmana moderbolaget HRAB (Halmstads Rådhus AB) – där han själv är en av sju ledamöter – att ”verka för att HFAB:s styrelse ska entledigas med omedelbar verkan”.

När HP ringer upp honom förklarar Ishaq att han tycker att styrelsens brister är flera. Framför allt tar han upp hur och varför HFAB:s vd Catharina Rydberg Lilja fick sparken i våras.

ANNONS

När moderbolaget ville att hon ändå skulle underteckna avtalen med stadsnätet så lydde hon det. Därför förstår jag inte varför hon fick sparken.

– Styrelsen verkar ha missat vad det innebär att vara vd. Hon tog bara sitt ansvar som vd när hon förklarade var som var mest affärsmässigt för HFAB – hennes uppdrag är ju att se till företagets bästa, säger han och tillägger:

– När sedan moderbolaget ville att hon ändå skulle underteckna avtalen med stadsnätet så lydde hon det. Därför förstår jag inte varför hon fick sparken.

Extrainkallat möte

HP har i en rad artiklar skrivit om turerna kring att HFAB:s styrelse på ett extrainkallat möte söndagen den 11 april tog beslutet att med omedelbar verkan sparka Rydberg Lilja från vd-stolen – och utlösa hennes fallskärm, som inklusive sociala avgifter kostar kommunen 1,6 miljoner kronor.

HP:s granskning har visat hur Rydberg Lilja och hennes experter på HFAB ville konkurrensutsätta skötseln av de digitala tjänsterna till hyresgästerna i bolagets 11 000 lägenheter i Halmstad – men att moderbolaget HRAB satte stopp för detta. I stället tvingades hon i februari i år underteckna avtal med Halmstad stadsnät – trots att vd:n och hennes ansvariga tjänstemän inte ansåg att de var affärsmässiga.

Det finns inget konsekvenstänk bakom beslutet att kicka vd:n. Det blir ju inga lönesänkningar inom bolaget bara för att hon får gå.

– När det sedan gäller kritiken om höga löner på HFAB finns det inget konsekvenstänk bakom beslutet att kicka vd:n. Det blir ju inga lönesänkningar inom bolaget bara för att hon får gå, säger Fabio Ishaq och fortsätter:

ANNONS

– Vi har inte haft någon dialog om lönerna, så jag tycker det är fel att belasta en enda person för allt som skett.

”Olika syn på bolagets framtid”

HFAB:s styrelseordförande, Jimmie Tschander (C), har bekräftat HP:s uppgifter om att han och styrelsen fått kritik av moderbolaget HRAB:s vd Mattias Rossköld för att Rydberg Lilja gett för höga löner till bostadsbolagets chefer.

Samtidigt har Tschander poängterat att detta inte var enda anledningen till beslutet att ge henne silkessnöret. Han har i stället talat i allmänna termer om att styrelsen ”gjort en samlad bedömning” och att styrelsen och vd:n ”har olika syn på bolagets framtid” – sådana svepande formuleringar som brukar användas när en vd tvingas gå.

– Allt som avslöjats kring beslutet, bland annat att styrelsen glömt att plocka bort henne från dotterbolagen, visar också att det saknades en plan och att förloppet varit alltför hastigt, säger Ishaq.

Ingen myndighetsutövning

HP:s granskning har bland annat visat att det var fel av Tschander att hänvisa till ”myndighetsutövning mot enskild” när personalrepresentanterna nekades insyn i beslutet att sparka vd:n – eftersom det inte alls handlade om någon myndighetsutövning.

Dessutom har HP avslöjat att Rydberg Lilja, fem månader efter att hon fick sparken, fortfarande inte är avregistrerad som ordförande för HFAB:s nio dotterbolag.

ANNONS

Frågan är förstås vilket eget ansvar du har, med tanke på att du själv suttit med i HRAB:s styrelse och fattat beslut om att HFAB ska teckna avtal med Stadsnätsbolaget?

– Det beslutet var vi tvungna att ta, fem i tolv, på grund av historiska missar. Ingen plan fanns för stadsnätet nu när 99 procent av fiberutbyggnaden var klar. Hade de inte fått avtal med HFAB skulle alla förlorat på att bolaget tvingats lägga ner, svarar Fabio Ishaq.

Hur ser du då på att SD:s ledamot i HFAB:s styrelse, Joacim Svensson, varit med och sagt ja till alla beslut som du nu kritiserar?

– Det är viktigt att ledamöter i en styrelse tar sitt ansvar. Anmäler man inte avvikande mening så står man bakom de beslut som Jimmie Tschander och de andra drivit igenom.

– Jag har försökt få veta mer om bakgrunden, men Joacim Svensson har bara hänvisat till sekretess och sagt att jag får prata med ordföranden.

– Klart är i alla fall att styrelsens agerande inte är den politik som SD vill driva. Och entledigandet av vd:n är inte den personalpolitik vi vill ha.

Vad säger du till dem som tycker att detta är ett populistiskt spel för galleriet?

ANNONS

– Vi har följt det här länge och reagerar inte efter någon enstaka artikel. Dessutom har vi fått mycket input från tjänstemän och andra aktörer.

Jag vill åtminstone tvinga alla att vara tydliga med vad de tycker. Det har varit väldigt tyst från många politiker, framför allt från oppositionen.

Men hur ska du få ihop en majoritet för att ge styrelsen sparken, med tanke på att både M och C uttalat stöd för hur Tschander och de andra agerat?

– Jag har inte förankrat idén hos några andra partier, men även om jag skulle misslyckas vill jag åtminstone tvinga alla att vara tydliga med vad de tycker. Det har varit väldigt tyst från många politiker, framför allt från oppositionen.

– Jag vill även ge alla de andra partierna, som inte sitter med i HRAB – KD, L, MP och V – chansen att säga sitt om det som hänt.

Formellt sett är det kommunfullmäktige som tillsätter eller avsätter styrelsen för HFAB.

HFAB – detta har hänt

I april i år meddelade det kommunala bostadsbolaget HFAB att Catharina Rydberg Lilja lämnar tjänsten som vd. ”Olika syn på bolagets framtid”, var skälet som uppgavs i ett pressmeddelande.

I början på augusti kan dock HP avslöja att det finns mer bakom beslutet.

Enligt uppgifter till HP ska en konflikt ha blossat upp kring avtalet som kommunikationsoperatör för bolagets 11 000 lägenheter.

Catharina Rydberg Lilja förespråkade en upphandling av tjänsten, men högsta ledningen ska ha velat låta kommunägda Halmstads stadsnät fortsätta driften.

Enligt HP:s källor ska kommundirektör Mattias Rossköld ha ställt ett ultimatum till HFAB:s ordförande Jimmie Tschander (C): Endera skulle styrelsen avsättas eller vd:n.

Mattias Rossköld dementerar uppgifterna och säger till HP att: ”Jag har inte legat på någon styrelse, det är styrelsens eget beslut att entlediga vd:n”.

Efter att HP publicerat intervjun med Rossköld väljer Rydberg Lilja att tala ut om mötet med ordförande Jimmie Tschander och vice ordförande Maria Persdotter som föranledde avskedet, och bekräftar att det har utövats påtryckningar: ”Jag undrade förstås vem som stod för påtryckningarna. Svaret jag fick var att de kom från HRAB:s vd Mattias Rossköld och HRAB:s ordförande Carl-Johan Berthilsson”.

LÄS MER:HFAB:s vd sparkades när hon prioriterade hyresgästerna

LÄS MER:Sparkade vd:n: ”Kommunchefens samtal med mig var inte trevliga”

LÄS MER:HFAB:s avtal blir rättssak – uppges värt jättebelopp

LÄS MER:Stadsnätsbolagets existens var hotad utan HFAB-avtalet

LÄS MER:Kommunen presenterar åsikter som fakta i ”frågor och svar”

LÄS MER:Så försvarar sig de högst ansvariga i HFAB-affären

LÄS MER:”Han berättade att Rossköld och Berthilsson tryckte på”

LÄS MER:HFAB har glömt plocka bort sparkad vd från dotterbolagen

LÄS MER:Hyresgästföreningen kritisk till att HFAB inte fick upphandla

LÄS MER:Därför var det fel att hindra HFAB:s personal från insyn

LÄS MER:Intern C-kritik mot HFAB:s skenande personalkostnader

ANNONS