Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SD vill skjuta hela förslaget till ny översiktsplan för Halmstads kommun till efter valet. Bild: HP/Arkiv
SD vill skjuta hela förslaget till ny översiktsplan för Halmstads kommun till efter valet. Bild: HP/Arkiv

SD vill skjuta beslut om framtidsplan till efter valet

SD vill skjuta hela framtidsplanen till efter valet. Partiet är kritiskt mot att förslaget skickats ut på samråd mitt under pandemin och tycker också att planen är bristfällig. Kritik riktas även mot planerna på att bygga vid kusten.
– Vi ska vara rädda om vår kust och vår natur, säger Fabio Ishaq (SD).

Kommunens förslag till ny översiktsplan, som har varit ute på samråd, tar sikte på år 2050 och att Halmstad då ska ha beredskap för 150 000 invånare – med allt vad det innebär i form av bland annat bostäder, infrastruktur och företagsetableringar.

När planen skickades ut på samråd efter ett stort antal ändringsyrkande i kommunstyrelsen fick SD kritik för att inte ha deltagit i beslutet.

LÄS MER: Grönt ljus för översiktsplanen – efter 45 ändringsförslag

Partiet uppgav att de inte ville låsa fast sig i tyckande innan invånarna sagt sitt. Men nu har SD satt ner foten.

Vill skjuta upp beslut

Partiet vill först och främst att ett beslut om att anta planen skjuts fram till efter valet.

– Det är fel tid att besluta om en sådan här pass omfattande plan mitt under pandemin. Den har påverkat många människors liv och de har haft annat att tänka på än att tycka till om det här. Sen anser vi att den är bristfällig, vi saknar mycket underlag och information om till exempel hur saker ska finansieras och även när det ska genomföras, säger Fabio Ishaq.

Kan man verkligen redovisa kostnader och datum på saker som finns med i en översiktlig plan som ska gälla under så pass lång tid framöver?

– Ja, det tycker jag. Vi behöver ha kostnadsberäkningar men de behöver inte vara exakt på kronan, men någonstans måste man ha en uppfattning.

Kritisk mot exploatering vid kusten

SD är också kritiskt mot en del av innehållet i planen. Det gäller framför allt byggnation i Eketånga, Tylösand och Frösakull.

– Vi är emot att exploatera i de här områdena och tycker att vi ska bevara vår unika kust och de sammanhängande naturområdena. Här har man inte heller lyssnat av vad invånarna och de som bor i områdena vill, säger Fabio Ishaq.

Partiet tror inte heller att segregationen kommer att minska för att det byggs lägenheter i områdena. Farhågan är att priserna kommer att bli så höga att endast folk med hög inkomst kommer att ha råd att bo där.

Vidare befarar SD att omfattande byggnation kommer att leda till väsentligt mycket mer trafik i området och negativt påverka turismen. Området blir sönderslaget av exploateringen och Halmstad kommer att förlora sin attraktionskraft som sommarstad, menar partiet.

LÄS MER: Halmstads översiktsplan väcker engagemang

LÄS MER: Kritik mot Halmstads nya översiktsplan: ”Heltokig”

LÄS MER: Här är synpunkterna på Framtidsplan 2050

LÄS MER: C trycker på för fler bostäder inåt land

LÄS MER: M vill stoppa bostäder i Frösakull och i Tylösand

LÄS MER: KD säger nej till bostäder i Eketångaskogen

LÄS MER: Markägare kritiska till reserverad mark: ”Död hand över området”

LÄS MER: 550 hektar till företag i kommunens framtidsplan

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här