Fabio Ishaq (SD), i mitten av bilden, anser att Carl-Johan Berthilsson (M) och Ella Kardemark (KD) kan ha varit jäviga i beslutet om att tillsätta Marie Leandersson som ny förvaltningschef.
Fabio Ishaq (SD), i mitten av bilden, anser att Carl-Johan Berthilsson (M) och Ella Kardemark (KD) kan ha varit jäviga i beslutet om att tillsätta Marie Leandersson som ny förvaltningschef.

SD tar beslut om ny chef till domstol – misstänker jäv

Valet av chef till kommunens nya förvaltning har överklagats av Fabio Ishaq (SD). En eller två politiker kan ha varit jäviga, menar han och hänvisar till ett flera år gammalt byggärende.
– Det kanske är utagerat, men jag känner att det var min skyldighet att gå vidare med det här, säger han.

ANNONS
|

För en dryg vecka sedan beslutade kommunstyrelsen att Marie Leandersson från Simrishamn blir den som ska leda den nya förvaltningen. Som HP tidigare berättat slås teknik- och fritidsförvaltningen ihop med fastighetskontoret den första december.

LÄS MER:Chef från Simrishamn ska leda Halmstads nya förvaltning

SD valde att reservera sig mot beslutet, bland annat med hänvisning till att de två nuvarande cheferna över respektive förvaltning, Anders Thorén och Bo Lindmark, hade sökt tjänsten.

Misstanke om jäv

Men enligt Fabio Ishaq anser partiet också att det finns misstanke om jäv. Han har därför valt att överklaga tillsättningen till förvaltningsrätten.

Bakgrunden är ett segdraget byggärende som pågick från 2012 till 2014. Efter åtskilliga turer och ett överklagande till länsstyrelsen resulterade det till slut i en straffavgift på drygt 28 000 kronor.

ANNONS

Orsaken var att Carl-Johan Berthilsson (M), fastighetsägare och ledamot i kommunstyrelsen, hade rivit en gårdsbyggnad på Vallgatan utan rivningslov. Därefter byggdes ett nytt hus utan bygglov.

LÄS OCKSÅ: Före detta byggpolitiker rev och byggde utan lov

LÄS OCKSÅ: Berthilsson fick lägre straffavgift

Ella Kardemark (KD), även hon ledamot i kommunstyrelsen, var vid tidpunkten hyresgäst då hon drev butik på adressen.

Förvaltningschef för byggnadskontoret var vid denna tidpunkt Anders Thorén.

”Min skyldighet”

I sin överklagan skriver Fabio Ishaq att det med anledning av detta kan finnas misstanke om jäv. Han vill att kommunstyrelsens beslut upphävs och begär också inhibition, det vill säga att beslutet inte får verkställas förrän ärendet är slutgiltigt avgjort.

– Jag säger inte att de medvetet begått detta, det är en gammal händelse och det kanske är utagerat. Men det här underlaget skickades anonymt till mig och då måste jag lyfta det. Det gjorde jag i kommunstyrelsen men övriga ledamöter tyckte inte att det var något att bry sig om, säger Fabio Ishaq.

Han tillägger att han tycker att det är hans plikt att agera.

– Det är inte min roll att granska sådant här, men jag ser det som min skyldighet att inte blunda utan gå vidare. Nu har jag gjort rätt för mig och det är upp till förvaltningsrätten att göra vad de vill med informationen.

ANNONS

Ser ingen koppling

Carl-Johan Berthilsson säger till HP att han inte riktigt förstår på vilket sätt han skulle ha varit jävig i beslutet.

– Kommunstyrelsen har valt den som man ansåg var bäst lämpad för jobbet. Jag anser mig inte vara jävig på något sätt och ser inte ens kopplingen. Jag har inte ens tänkt på att Thorén var förvaltningschef över byggnadskontoret då och förstår inte att det skulle vara en issue över huvud taget. Men visst, fiskar man i djupt vatten så kan man väl hitta vad som helst, säger han och tillägger att han välkomnar en granskning av förvaltningsrätten.

Ella Kardemark uppger att hon inte heller ser något samband.

– Fabios agerande och det här beteendet att konspirera och skapa oro får stå för honom. Detta är nästan ett decennium tillbaka i tiden. Jag hyrde en butikslokal och det är väl känt att det var krångel med ett bygglov, men jag stod inte på några sådana handlingar och jag ser inte vilken koppling det här hade till Anders Thorén, säger hon och tillägger:

– Dessutom är det kommunstyrelsen som anställer och samtliga fackförbund var helt eniga i valet av kandidat.

Anders Thorén har valt att inte kommentera ärendet.

ANNONS