Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så här vänskapliga var Andreas Ahlqvist och Fabio Ishaq på SD:s valvaka 2018. I september förra året skrev dock Ahlqvist att Ishaq var en idiot och kallade honom könsord. Numera är såväl Ishaq som Ulf Holmgren och Suzana Johansson till höger på bilden politiska vildar i fullmäktige. Bild: Roger Larsson
Så här vänskapliga var Andreas Ahlqvist och Fabio Ishaq på SD:s valvaka 2018. I september förra året skrev dock Ahlqvist att Ishaq var en idiot och kallade honom könsord. Numera är såväl Ishaq som Ulf Holmgren och Suzana Johansson till höger på bilden politiska vildar i fullmäktige. Bild: Roger Larsson

SD:s nye listetta om första mötet med vildarna

För första gången efter splittringen möter nu Sverigedemokraterna sina avhoppare i fullmäktige. SD:s nye listetta Andreas Ahlqvist beklagar att hans före detta partikolleger – som han benämnt med könsord – väljer att sitta kvar som politiska vildar.
– Det blir kanske en del replikskiften, men i övrigt utgår jag ifrån att det går civiliserat till, säger han.

På torsdagseftermiddagen möts för första gången de forna partikollegerna efter splittringen inom Sverigedemokraterna i Halmstad.

De möts när Halmstads högsta beslutande församling har sammanträde i Halmstad Arena.

På valnatten i september 2018 firade de tillsammans att partiet lokalt hade nått ett rekordresultat. SD hade nämligen lyckats öka antalet mandat från sex till tio – alltså nästan en fördubbling.

Halverat antal mandat

Men nu i slutet av SD:s fjärde mandatperiod i fullmäktige i Halmstad har plötsligt partiets antal mandat i församlingen halverats.

Fem av de tio ordinarie ledamöterna – gruppledaren Fabio Ishaq, vice gruppledaren Lars Björk, samt Suzana Johansson, Ulf Holmgren och Andréa Skoglund – hoppade ju nyligen av och bildade Halmstads Lokala Parti.

LÄS MER: Splittringen inom SD ger ännu ett lokalt parti

LÄS MER: Fabio Ishaq slår larm till SD:s partisekreterare

Bland avhopparna finns även tre av partiets fem ersättare i fullmäktige – Robert Lindahl, John Andersen och Claes Söderlind. Noterbart där är att Lindahl är första ersättare.

Vi hade självklart önskat att de lämnat sina uppdrag samtidigt som de lämnade vårt parti.

– Vi hade självklart önskat att de lämnat sina uppdrag samtidigt som de lämnade vårt parti, kommenterar Andreas Ahlqvist, som i lördags valdes till ny listetta för SD Halmstad inför höstens val.

Från lördagens årsmöte för SD Halmstad syns nye listettan Andreas Ahlqvist till höger bakom riksdagsledamoten Björn Söder längst fram. ”Nu har vi fullt upp med vår egen valrörelse, så får andra partier sköta sina”, säger Ahlqvist. Bild: Från SD Halmstads Facebook
Från lördagens årsmöte för SD Halmstad syns nye listettan Andreas Ahlqvist till höger bakom riksdagsledamoten Björn Söder längst fram. ”Nu har vi fullt upp med vår egen valrörelse, så får andra partier sköta sina”, säger Ahlqvist. Bild: Från SD Halmstads Facebook

LÄS MER: Andreas Ahlqvist blir SD:s nya toppnamn i Halmstad

Har de skrivit under någon försäkran där de lovat att lämna sina platser om de inte längre representerar partiet?

– Det vill jag inte kommentera. Jag kan bara konstatera att de sitter på personliga mandat och därför har rätt att sitta kvar, säger Ahlqvist.

Vad får det för reell betydelse att hälften av era platser innehas av politiska vildar fram till oktober?

– Först och främst att vi inte längre är absoluta vågmästare i Halmstad.

Teoretiskt skulle detta också kunna innebära sämre insyn, men det kan vi nog lösa genom våra goda relationer med de andra partierna.

– Dessutom tappar vi tillfälligt inflytande i en del nämnder. Teoretiskt skulle detta också kunna innebära sämre insyn, men det kan vi nog lösa genom våra goda relationer med de andra partierna, menar Ahlqvist och tillägger:

– I kommunstyrelsen har vi fortfarande kvar den ena av våra ledamöter, så jag är inte orolig för att vi ska missa något.

Utifrån verkar splittringen ha sin grund i personliga motsättningar, men utbrytarna har även hävdat att ni haft olika ståndpunkter i sakpolitiska frågor. Stämmer det?

– De interna diskussioner vi hade under deras tid i partiet vill jag inte kommentera medialt. Alla sakpolitiska frågor kommer att utkristallisera sig i vårt valmanifest – och där kan jag redan nu avslöja att SD Halmstad inte vill skövla Eketångaskogen och att vi inte är intresserade av ett hotellbygge.

LÄS MER: Spänt inför SD:s årsmöte efter förra årets kupp

De har visat mig er interna omröstning där du och Joacim Svensson förordade en bro över Nissan i stället för deras linje om en tunnel. Fanns det fler sådana exempel på oenighet?

– Åter igen vill jag inte kommentera interna partiangelägenheter.

Vi har blivit vänner genom vårt politiska engagemang – och det har resulterat i att vi startat ett företag tillsammans.

Kan det ur något jävshänseende anses känsligt att ordföranden för er valberedning, Joacim Svensson, förde upp dig som listetta och sig själv som tvåa – samtidigt som ni driver ett företag ihop?

– Jag förstår inte hur det kan vara ett problem. Vi har blivit vänner genom vårt politiska engagemang – och det har resulterat i att vi startat ett företag tillsammans. Man måste kunna skilja på privatlivet och politiken, säger Andreas Ahlqvist.

LÄS MER: SD:s föreslagna listetta utreds för att ha läckt alla beslut till M

En motion som lämnats in till kommunfullmäktige handlar om att kommunen av rättviseskäl, med tanke på elbilister som bor i hyreshus, borde installera fler laddstolpar på allmänna parkeringar. Eftersom den är skriven av tre avhoppare kan man nu undra vilka som står bakom den?

– Sverigedemokraterna står bakom motionen eftersom innehållet är taget genom ett majoritetsbeslut inom partiet. Om nu de här vildarna också driver frågan i fullmäktige är det bara bra för oss, menar Ahlqvist.

Hur spänt kommer det att vara mellan er och utbrytarna nu när ni möts i fullmäktige?

– Jag hoppas att vi fortfarande kan hälsa på varandra. Politik är politik, men det är inte så att jag tycker illa om dem eller betraktar någon som ovän.

Kallar Ishaq för könsord

HP har dock tittat på skärmdumpar av chattar som John Skovbo Andersen skickade till SD:s distriktsordförande i september förra året – som vittnar om en mindre vänskaplig ton.

”Vi får verkligen hoppas att det går civiliserat till när vi möts i fullmäktige, så som det ska vara i en demokrati”, säger Andreas Ahlqvist (SD) inför mötet med utbrytarna. Bild: Roger Larsson
”Vi får verkligen hoppas att det går civiliserat till när vi möts i fullmäktige, så som det ska vara i en demokrati”, säger Andreas Ahlqvist (SD) inför mötet med utbrytarna. Bild: Roger Larsson

I chattarna diskuterar han och Andreas Ahlqvist hur gruppledaren Fabio Ishaq kritiserat Joacim Svenssons agerande i HFAB:s styrelse när Catharina Rydberg Lilja sparkades som vd.

LÄS MER: Avgångskrav mot SD:s ledamot i HFAB:s styrelse

Ahlqvist skriver då att Ishaq är en idiot som borde bli utesluten omedelbart och att han borde ”rätteligen hängas för det”.

Ahlqvist skriver då att Ishaq är en idiot som borde bli utesluten omedelbart och att han borde ”rätteligen hängas för det”. Han skriver även att ”om det så tar mig 50 år så skall han få betalt med ränta!”

Dessutom tillägger Ahlqvist att de övriga fem som stött Ishaq också kan ”räkna in sig till detta!” – och kallar såväl Ishaq som de andra för könsord.

LÄS MER: ”SD lider ingen skada av att Fabio Ishaq försvinner”

Visar inte det du skrev i den chatten att du haft en aktiv roll i det bråk som splittrat SD?

– Ursäkta om jag nu låter tråkig, men jag vill vara konsekvent med att aldrig kommentera interna frågor utåt, säger Andreas Ahlqvist.

LÄS MER: Dömd polis på valbar plats för Sverigedemokraterna

LÄS MER: SD-topp ska betala tillbaka sjukpenning

LÄS MER: Flera SD-politiker kallar uttalande främlingsfientligt

LÄS MER: SD-politiker anmäld för att ha startat konkurrerande organisation

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!