Bryter man mot Sverigedemokraternas stadgar om man som SD-aktiv startar en annan politisk förening? Den frågan ska partiet nu ta ställning till på riksnivå efter ett fall i Halmstad.
Bryter man mot Sverigedemokraternas stadgar om man som SD-aktiv startar en annan politisk förening? Den frågan ska partiet nu ta ställning till på riksnivå efter ett fall i Halmstad. Bild: Johan Nilsson/TT

SD-politiker anmäld för att ha startat konkurrerande organisation

Ludvig Andersson, som sitter i styrelsen för SD Halmstad, ska utredas av Sverigedemokraternas partistyrelse för att han registrerat en politisk organisation med namnet Ung svensk.
– Jag har skickat frågan vidare, så får partiet på riksnivå avgöra om detta strider mot stadgarna, säger Stefan Jägnert, distriktsordförande för SD Halland.

ANNONS
|

Det var i mars förra året som Ludvig Andersson i Halmstad registrerade en ideell förening med namnet Ung svensk i SCB:s företagsregister. Slår man på organisationsnumret står det registrerat som en politisk organisation.

Med tanke på att Ludvig Andersson redan är aktiv inom Sverigedemokraterna kan det ses som anmärkningsvärt. Han sitter nämligen i SD Halmstads styrelse och är SD:s förtroendevalde representant i kommunrevisionen i Halmstad. Dessutom är han ledamot i SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna, som han också är lokal kontaktperson för.

”Det här är inte konstigare än att jag även är medlem i Skattebetalarna, Unga aktiesparare och Konservativa förbundet, säger SD:s Ludvig Andersson om att han registrerat föreningen Ung svensk som politisk organisation.
”Det här är inte konstigare än att jag även är medlem i Skattebetalarna, Unga aktiesparare och Konservativa förbundet, säger SD:s Ludvig Andersson om att han registrerat föreningen Ung svensk som politisk organisation. Bild: Ungsvenskarna

I ett mejl som vid lucia skickades ut till ett 30-tal SD-aktiva i Halmstad och i Halland påtalar SD:s kommunfullmäktigegrupp i Halmstad att ”den politiska organisationen” inte har förankrats – varken hos den nuvarande eller den tidigare styrelsen för SD Halmstad eller Halland.

ANNONS

Förstår inte syftet

En av dem som undertecknat skrivelsen är Fabio Ishaq, gruppledare för SD i kommunfullmäktige.

– Jag förstår inte syftet med att enskilda individer i partiet ska starta politiska organisationer vid sidan av Sverigedemokraterna. Enligt min tolkning är det heller inte förenligt med våra medlemsstadgar, säger han när HP kontaktar honom angående mejlet.

”Jag förstår inte syftet med att enskilda individer i partiet ska starta politiska organisationer vid sidan av Sverigedemokraterna”, säger Fabio Ishaq, SD:s gruppledare i kommunfullmäktige.
”Jag förstår inte syftet med att enskilda individer i partiet ska starta politiska organisationer vid sidan av Sverigedemokraterna”, säger Fabio Ishaq, SD:s gruppledare i kommunfullmäktige.

Han pekar på att det i SD:s partistadgar står att medlemskap endast är öppet för den som ”inte tillhör annan partipolitisk eller därmed jämförbar organisation”.

Har du tagit upp frågan med den berörde partikollegan Ludvig Andersson och frågat vad det handlar om?

– Nej, det är inte min sak. Det är en fråga för styrelsen, säger Fabio Ishaq.

Jag och några vänner tyckte att det behövdes en förening för att öka unga personers möjligheter att vara delaktiga i demokratin.

När HP frågar Ludvig Andersson själv om Ung svensk och syftet med organisationen menar han att fullmäktigegruppens reaktion är överdriven.

– Det låter på dem som att jag startat ett annat parti, kommenterar han och hävdar i stället att det handlar om en religiöst och partipolitiskt oberoende förening.

– Jag och några vänner tyckte att det behövdes en förening för att öka unga personers möjligheter att vara delaktiga i demokratin. I och med att unga inte är aktiva politiskt finns det ett demokratiskt underskott. Samtidigt märker jag ute på skolor att många ungdomar är intresserade av politik, säger Ludvig Andersson.

ANNONS

Tanken var att söka bidrag

Han berättar att tanken var att söka olika bidrag, skaffa en lokal och eventuellt samarbeta med EU-nätverket Europa direkt.

– Vi har inte haft någon verksamhet, men enligt våra stadgar skulle vi inte vara bundna till något parti. Oavsett åsikter skulle alla unga kunna vara med i våra politiska diskussioner.

Men är det inte lite naivt att tro att ungdomar som exempelvis brinner för feminism eller klimatfrågan skulle gå med i något som en aktiv Sverigedemokrat ligger bakom?

– Säkert hade det rört upp känslor hos en del, men alla hade varit välkomna. Även om jag är aktiv i SD tycker jag det är bra om alla partier har duktiga företrädare.

Hur kommer det sig att ni döpte föreningen till Ung svensk, när det är så likt Ungsvenskarna?

– Vi tyckte bara att det var ett bra namn.

Kollade du om det var okej med SD:s styrelse innan du drog igång Ung svensk?

– Nej, det här är inte konstigare än att jag även är medlem i Skattebetalarna, Unga aktiesparare och Konservativa förbundet, säger Ludvig Andersson och tillägger:

– Dessutom är föreningen avregistrerad sedan den 17 december.

Är det på grund av kommunfullmäktigegruppens kritik som du avregistrerat Ung svensk?

ANNONS

– Nej, det har bara att göra med att vi inte har tid. Jag tog examen som civilekonom i somras och har mycket annat att göra nu – och det var också rätt svårt att få ekonomiska bidrag till verksamheten.

Stefan Jägnert, som är distriktsordförande för SD Halland, säger till HP att kände till att Ludvig Andersson startat Ung svensk redan innan han läste skrivelsen från SD:s kommunfullmäktigegrupp.

– Det var ett par månader sedan jag hörde talas om det här och jag tyckte det var tillräckligt allvarligt för att vidarebefordra frågan till riks, säger han.

Enligt Stefan Jägnert, distriktsordförande för SD Halland, har Ludvig Andersson gett en annan förklaring till syftet med Ung svensk till honom än den han har gett till HP.
Enligt Stefan Jägnert, distriktsordförande för SD Halland, har Ludvig Andersson gett en annan förklaring till syftet med Ung svensk till honom än den han har gett till HP. Bild: Kungsbacka kommun/Anna Rehnberg

Då Stefan Jägnert får höra vad Ludvig Andersson sagt till HP om syftet med Ung svensk låter han förvånad.

– Jag har pratat med Ludvig, och den förklaring han gav mig var något helt annat, säger han.

Spontant låter det här, med att vara ett forum för ungdomar som vill diskutera politik, som att det konkurrerar med Ungsvenskarna.

– Spontant låter det här, med att vara ett forum för ungdomar som vill diskutera politik, som att det konkurrerar med det som Ungsvenskarna sysslar med, men det är inte min sak att agera domare. Jag väntar på besked från riks om huruvida partiet anser att han brutit mot stadgarna eller inte, säger Stefan Jägnert.

LÄS MER:SD-politiker kan tvingas betala tillbaka sjukpenning

LÄS MER:Ex-politikern och våldtäktsmålet slutligen redo för hovrätten

LÄS MER:Ex-politiker döms till två års fängelse för våldtäkt

ANNONS