Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Jag ser inte att Sverigedemokraterna Halmstad lider någon skada av att Fabio Ishaq försvinner – inte någonting”, säger valberedningens ordförande Joacim Svensson på ett inspelat telefonsamtal. Bild: Jari Välitalo
”Jag ser inte att Sverigedemokraterna Halmstad lider någon skada av att Fabio Ishaq försvinner – inte någonting”, säger valberedningens ordförande Joacim Svensson på ett inspelat telefonsamtal. Bild: Jari Välitalo

”SD lider ingen skada av att Fabio Ishaq försvinner”

– Det är en förtjänst för SD Halmstad om Fabio Ishaq försvinner – ingen förlust, säger valberedningens ordförande Joacim Svensson i ett inspelat telefonsamtal.
HP har lyssnat på varför ”kuppmakaren” är arg på gruppledaren – och att han ser sig som en tävlingsmänniska, som ska göra allt för att få bort Ishaq.

I HP:s granskning av Sverigedemokraterna i Halmstad har det vid flera tillfällen i vinter flaggats för att det finns en splittring i ledningen. Två falanger verkar ha uppstått.

LÄS MER: Fabio Ishaq slår larm till SD:s partisekreterare

Den ena leds av förra valets listetta Fabio Ishaq. Han är partiets gruppledare i kommunfullmäktige och sitter dessutom i kommunstyrelsen, kommunstyrelsens verksamhetsutskott och kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott, samt i styrelsen för Halmstads Rådhus AB, som är moderbolag för alla kommunens bolag.

Tog över valberedningen

Den andra verkar ledas av fullmäktigeledamoten Joacim Svensson, som vid sommarens kuppartade, extrainsatta årsmöte blev ny ordförande för SD Halmstads valberedning.

LÄS MER: Spänt inför SD:s årsmöte efter förra årets kupp

Att han kommit på kant med Fabio Ishaq kan ha sin förklaring i att majoriteten av SD:s fullmäktigegrupp uttryckt missnöje med hur Svensson skött sitt uppdrag i styrelsen för HFAB i samband med att vd:n Catharina Rydberg Lilja fick sparken i april förra året. Med Ishaq i spetsen har fullmäktigegruppen till och med krävt att Svensson lämnar sina uppdrag – vilket han vägrat att göra.

LÄS MER: Avgångskrav mot SD:s ledamot i HFAB:s styrelse

Inspelat telefonsamtal

Exakt hur djup sprickan mellan de två partikollegerna blivit framgår av ett inspelat telefonsamtal från slutet av förra året, där Joacim Svensson förklarar för en annan SD:are varför Fabio Ishaq måste bort.

HP har lyssnat på inspelningen, där valberedningens ordförande bland annat återger sin syn på gruppledaren. Det räcker för att man ska förstå att det uppstått en till synes bottenlös avgrund mellan dem.

Han har fyra-fem gånger odugligförklarat mig, sådant tolererar jag inte.

Den som han samtalar med på inspelningen beklagar sig över att Joacim Svensson ska ha ställt ultimatum, där han tvingar folk att välja sida.

– Han har fyra-fem gånger odugligförklarat mig, sådant tolererar jag inte, säger Joacim Svensson till sitt försvar på inspelningen.

– Om jag gör något är det fel. Om jag inte gör något är det fel. Om jag gör något bra skulle jag inte ha gjort det utan att fråga honom först, fortsätter han.

– Det går inte att arbeta med honom. Nu har vi kommit till vägs ände, nu får medlemmarna välja, slår ordföranden i valberedningen för SD Halmstad fast.

Inget positivt med Fabio Ishaq

– Jag är en tävlingsmänniska. Jag vill inte förlora, jag tänker göra allt jag kan, hör man Joacim Svensson säga innan SD:aren som han pratar med frågar om han inte kan se någonting positivt i det som Fabio Ishaq gjort för partiet under mandatperioden.

Efter lång betänketid svarar Svensson att han inte kan komma på något.

– Jag ser inte att Sverigedemokraterna Halmstad lider någon skada av att Fabio Ishaq försvinner – inte någonting. Det är en förtjänst, ingen förlust! hävdar han i stället på inspelningen.

”Bekräftar mina misstankar”

När HP återger samtalet för Fabio Ishaq verkar han inte så förvånad över uttalandena som hans partikollega gör om honom.

Sammansvärjningen mot mig handlar om att jag har varit kritisk till de förtroendevalda som inte har levererat tillräckligt.

– Det här bekräftar bara mina misstankar om att det är han som ligger bakom kuppen och om varför jag inte finns med på valberedningens förslag till kommunlista, kommenterar han.

Joacim Svensson (till vänster), som är ordförande i SD Halmstads valberedning, förklarar i det inspelade telefonsamtalet varför det är omöjligt att arbeta med SD:s gruppledare Fabio Ishaq (till höger). Bild: Roger Larsson
Joacim Svensson (till vänster), som är ordförande i SD Halmstads valberedning, förklarar i det inspelade telefonsamtalet varför det är omöjligt att arbeta med SD:s gruppledare Fabio Ishaq (till höger). Bild: Roger Larsson

– Jag har hela tiden varit övertygad om att den här sammansvärjningen mot mig handlar om att jag har varit kritisk till de förtroendevalda som inte har levererat tillräckligt, och om att jag inte gillat när man rekryterat medlemmar med tveksamt förflutet, säger han och tillägger:

– Detta visar att det behövs en storstädning inom SD Halmstad.

Ingen kommentar

Precis som inför alla tidigare publiceringar har HP informerat Joacim Svensson om vad vi ska skriva om och erbjudit honom att kommentera – men han har inte hört av sig med någon kommentar. I förra veckan mejlade han dock:

”Vår nominering till kommunlista är en intern process som jag inte kan kommentera.”

LÄS MER: SD-politiker anmäld för att ha startat konkurrerande organisation

LÄS MER: SD-politiker kan tvingas betala tillbaka sjukpenning

LÄS MER: Flera SD-politiker kallar uttalande främlingsfientligt

LÄS MER: Försäkringskassan ger SD-politiker dispens

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!