SD kräver lokal folkomröstning i flyktingfrågan

Sverigedemokraterna kräver att det omgående arrangeras en kommunal folkomröstning om huruvida Halmstad ska fortsätta att ta emot flyktingar eller inte.

ANNONS
|

–Massinvandringen förändrar Sverige och Halmstad i grunden, det är alla överrens om, hävdar den lokale SD-ledaren Ronny Ledström. Vi i Sverigedemokraterna anser att mottagandet av asylsökande helt bör stoppas, dels på grund av de ekonomiska och kulturella påfrestningar det medför för kommunen, dels för att sända en signal till politikerna i riksdagen att vi vill ha en ansvarsfull invandringspolitik och fram tills att en sådan implementeras kommer vi i Halmstad att vägra bidra till undermineringen av välfärden och tryggheten.

Ronny Ledström ser invandrarna även som en ekonomisk belastning för Halmstads kommun:

–Att det mesta av kostnaderna för mottagning av asylanter ligger på staten via Migrationsverket är en dålig ursäkt att inte minska eller stoppa mottagningen. Det är i slutändan skattebetalarna som får finansiera invandringspolitiken, alldeles oavsett om kostnaden ligger på stat eller kommun.

ANNONS

I form av en motion till kommunfullmäktige kräver SD att Halmstads kommun snarast möjligt genomför en folkomröstning så invånarna med ett ”ja” eller ”nej” får ta ställning till om Halmstad ska ha ett fortsatt flyktingmottagande eller inte.

–Ungdomarna är de som i första hand kommer i kontakt med mångkulturen, på skolor och fritidsgårdar. Därför är det rimligt att åldersgränsen i omröstningen bestäms till 16 år, resonerar Ronny Ledström och Sverigedemokraterna.

Partiet i Halmstad har tidigare gjort politiska utspel i flykting- och invandrarfrågan.

I fjol – och bara ett par månader efter att den nuvarande uppsättningen av SD valdes in i fullmäktige – gick Ledström i en fullmäktigedebatt till hårt angrepp mot att kommunen skulle ta emot ensamkommande flyktingbarn och ungdomar.

Företrädare för samtliga övriga partier, utom SPI, försvarade flyktingarna i allmänhet och unga flyktingar i synnerhet. Sverigedemokraterna utmanade i flyktingsfrågan, men led ett rejält politiskt nederlag. Den efterföljande voteringen slutade 68-3. Det ger en viss fingervisning om hur SD:s förslag om en folkomröstning kommer att bemötas av de andra partierna när motionen senare ska behandlas.

Halmstads kommun har i avtal förbundit sig att ta emot 150 flyktingar per år. Under de senaste sex åren 2005–2010 har Halmstad tagit emot 81, 195, 107, 98, 76 respektive 23 flyktingar.

ANNONS

ANNONS