Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

SD kan sätta stopp för HFAB:s försäljning av lägenheter
I kommunfullmäktige i november såg Fabio Ishaq till att SD fick en avgörande roll i budgetfrågan. Nu vill han även spela huvudrollen i spelet om en utförsäljning av HFAB-lägenheter. Bild: Jari Välitalo

SD kan sätta p för en stor HFAB–försäljning

Kommunledningen har fått rapport om HFAB:s försäljningsplaner. Totalt är 2 000 lägenheter aktuella, varav 700 bedöms lämpliga i ett första skede.
Men SD-ledaren Fabio Ishaq är emot att lönsamma bostäder säljs – och flaggar för att han vill utnyttja partiets vågmästarroll.

Oaktat frågan om ökade vinstkrav för HFAB uttalades redan i planeringsdirektiven som klubbades 2019 att bolaget skulle förbereda sig på att sälja ut delar av sitt bestånd på nästan 11 000 lägenheter i Halmstad.

HFAB:s styrelse har därför haft i uppdrag att ta fram en ”portfölj” av lämpliga lägenheter att ta ställning till.

Vid kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskotts senaste möte fick ledamöterna en rapport om hur dessa planer fortskrider. De fick då veta att HFAB sedan uppdraget gavs gjort en inventering och analys av hela sitt fastighetsbestånd.

2 000 lägenheter utreds

Omkring 2 000 lägenheter hamnade i kategorin ”utred fortsatt ägande”, vilket betyder att det är bland dem man kan hitta de mest lämpliga att sälja. Tidigare har HFAB bland annat sålt lägenheter på Andersberg till Willhem AB.

SD kan sätta stopp för HFAB:s försäljning av lägenheter
HFAB har tidigare sålt lägenheter på Andersberg till Willhem. Bild: Jari Välitalo

– Än så länge har vi i styrelsen inte diskuterat detaljer kring exakt vilka lägenheter vi ska sälja. Där är vi inte ännu, poängterar Jimmie Tschander (C), HFAB:s ordförande.

– Tjänstepersonerna har kategoriserat lägenheterna efter faktorer som ekonomisk lönsamhet, marknadsandel, sociala faktorer och förtätningspotential – och sedan vägt dem mot varandra, förklarar han.

Det måste vara minst 400 till försäljning i ett område för att en köpare ska tycka det är lönt.

– Generellt tänker jag att vi inte kan sälja små bestånd med bara ett fåtal lägenheter, då ges ju inte köparen en hyfsad chans. Jag bedömer att det måste vara minst 400 lägenheter i ett område som läggs ut till försäljning för att en köpare ska tycka att det är lönt, menar Tschander och tillägger:

– Om vi ska kunna fortsätta vara den största aktören på platsen krävs det då att det sker någonstans där vårt bestånd är stort.

I enstaka fall kan dock HFAB-ordföranden tänka sig att sälja mindre bestånd, så som gjorts tidigare, om det finns bra förutsättningar för en mindre köpare att komma in på marknaden.

SD kan sätta stopp för HFAB:s försäljning av lägenheter
HFAB:s ordförande Jimmie Tschander (C) menar att det är svårt att sälja lägenheter som går med förlust. ”Det måste finnas ett attraktionsvärde för köparen”, säger han. Bild: Roger Larsson

I ett första skede bedöms 700 av de utpekade 2 000 lägenheterna vara lämpliga att sälja.

– Generellt måste det finnas ett attraktionsvärde för köparen. Vi kan inte bara sälja de lägenheter som är minst lönsamma, säger HFAB-ordföranden.

– Men kommunen som ägare har självklart sista ordet. Pekar ägaren med hela handen måste vi verkställa. Då finns inget att diskutera.

Enligt HFAB:s ägardirektiv måste försäljningar på över 200 lägenheter beslutas av kommunfullmäktige.

Det är inte logiskt att göra sig av med det man tjänar pengar på.

Frågan är därför hur Sverigedemokraterna ställer sig till försäljningsfrågan. SD fällde som bekant nyligen Alliansens budget – och enligt Fabio Ishaq kan det bli tal om samma sak med allianspartiernas planer på att sälja HFAB-lägenheter.

– Jag vill bara sälja de lägenheter som går dåligt. Eftersom jag privat är affärsman förstår jag inte poängen med att sälja något som är lönsamt. Det är inte logiskt att göra sig av med det man tjänar pengar på, säger han.

Men finns det verkligen någon som vill köpa lägenheter som går med förlust?

– Ja, en mindre aktör har inte lika stora omkostnader och kan därför driva små enheter mer rationellt. När vi haft ägardialogmöten har jag frågat varför det är röda siffror på vissa adresser och har då alltid fått förklaringar om att det kostar mycket att köra dit för service och underhåll om något ligger i utkanten av kommunen, berättar Ishaq.

– För en liten fastighetsägare, som kanske själv klipper gräset och bor i närheten, blir det inte alls samma kostnader.

SD kan sätta stopp för HFAB:s försäljning av lägenheter
”Eftersom jag privat är affärsman förstår jag inte poängen med att sälja något som är lönsamt”, säger Fabio Ishaq (SD). Bild: Roger Larsson

SD-ledaren tycker också att det är alldeles för mycket att sälja 700–2 000 lägenheter.

– HFAB borde inte sälja mer än vad bolaget nyproducerar. Med tanke på att de planerar att bygga 100 lägenheter om året skulle det ta 20 år att ersätta dem – och det känns fel när man ser till bostadsbristen i Halmstad.

Hur den än blir ska Sverigedemokraterna använda sin vågmästarroll.

Fabio Ishaq vill vänta tills det presenteras en lista över exakt vilka fastigheter som föreslås till försäljning innan han säger något definitivt.

– Jag vill inte se att man säljer stora bestånd. Däremot ska HFAB inte ha kvar fyra lägenheter på ett ställe och åtta på ett annat, alla sådana småposter bör säljas, säger han och tillägger:

– Hur den än blir ska Sverigedemokraterna använda sin vågmästarroll för att det ska bli ett bra beslut i fullmäktige kring en eventuell försäljning.

Ideologisk fråga

Att minska allmännyttans bestånd är i mångt och mycket en ideologisk fråga.

– Halmstad behöver fler aktörer på hyresrättsmarknaden. Att sälja del av HFABs mycket stora bestånd är ett sätt att skapa möjlighet för flera aktörer att etablera sig i vår kommun, säger Jenny Axelsson (C), samhällsbyggnadsutskottets ordförande.

SD kan sätta stopp för HFAB:s försäljning av lägenheter
Samhällsbyggnadsutskottets ordförande Jenny Axelsson (C) tycker att en försäljning av HFAB-lägenheter är ett bra sätt få fler aktörer på Halmstads hyresrättsmarknad. Bild: Roger Larsson

Alliansen ser det också som en möjlighet att få loss pengar till nyproduktion. Dessutom pekar de borgerliga på att de allmännyttiga bostadsbolagen i Sverige har minskat sin ägarandel det senaste decenniet så att de i dag äger knappt hälften av landets hyresrätter. Detta jämför den borgerliga kommunledningen med att HFAB äger mer än 60 procent av Halmstads hyresrätter.

Beslut i vår

Under första kvartalet 2021 ska samhällsbyggnadsutskottet och kommunstyrelsen fatta beslut i ärendet. KS kommer då ta ställning till planen för försäljningen samt eventuellt uppdra till HFAB att i sina kommande affärsplaner planera och förbereda för försäljning.

SD kan sätta stopp för HFAB:s försäljning av lägenheter
Stefan Pålsson (S) är helt emot att HFAB minskar sitt bestånd i Halmstad. Nu återstår det att se om Socialdemokraternas linje kan få stöd av Sverigedemokraterna. Bild: Jari Välitalo

– Vi socialdemokrater vill å det kraftfullaste markera att vi är emot denna utförsäljning, säger dock Stefan Pålsson (S), utskottets andre vice ordförande.

Halmstad behöver fler bostäder, inte kasta om vem som äger de befintliga.

– Vi värdesätter att vi har ett starkt HFAB som kompletterar den privata bostadsmarknaden och driver på bostadsbyggandet. Vad Halmstad behöver är fler bostäder, inte att kasta om i vem som äger de redan befintliga bostäderna i kommunen, fortsätter han och tillägger:

– Vi välkomnar gärna fler aktörer att etablera sig i Halmstad, men det krävs inte någon utförsäljning för att andra aktörer ska etablera sig. Vill man etablera sig i Halmstad så är man välkommen att bygga. För att det ska bli möjligt så behövs snabbare detaljplanering.

LÄS MER: Trots S-budget får HFAB höjda vinstkrav

LÄS MER: S-budget vann i fullmäktige – efter SD:s svängning

LÄS MER: HFAB ska få höjda vinstkrav – men önskar sänkta

LÄS MER: HFAB mister många chefer

LÄS MER: Lögner och fel i avtal när HFAB köper ut chef

LÄS MER: Hyresrätter vanligast i Halmstad

LÄS MER: Politiker positiva till försäljning av HFAB-lägenheter

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här