SD fick igenom förslag om torghandel

Förslaget om slopad markavgift för uteserveringar antogs av ett enigt kommunfullmäktige. SD yrkade att även torghandeln skulle omfattas – och fick gehör.

ANNONS
|

När pandemin slog till i våras togs beslut om att slopa markavgiften för uteserveringar under april och maj månad.

Nyligen presenterade teknik- och fritidsnämndens ordförande Håkan Björklund (C) ett liknande förslag som skulle innebära slopad markavgift för hela första halvåret 2021.

LÄS MER:Förslag: Slopad markavgift för uteserveringar till 30 juni

Intäktsbortfallet för kommunen beräknas landa på uppemot 1,8 miljoner kronor.

SD ville ha med torghandeln

Förslaget seglade rakt igenom kommunstyrelsen men när det var dags för beslut i kommunfullmäktige blev det med ett tillägg.

Lars Björk (SD) yrkade på att även torghandeln skulle omfattas för att göra beslutet mer rättvist. Han ansåg också att det skulle gälla ända fram till den 1 september.

– Vi tror att det även kommer att bli en jobbig sommar för många i city, förklarade han.

ANNONS

Hälften fick bifall

Jonas Bergman (M) intog talarstolen och meddelade att både hans parti och övriga Allianspartier ställde sig bakom delen om torghandeln. Han informerade också om att det rörde sig om minskade intäkter på omkring 50 000 kronor.

– Vi har tidigare gynnat torghandeln genom att utöka den på helgerna för att det är en coronasäker åtgärd, så jag yrkar bifall. När det gäller yrkande två så kan vi säkert hamna i ett läge nästa år där pandemin har stora effekter på restaurangnäringen men vi vet inte än vad som händer. Jag tycker att vi ska vara försiktiga med våra skattepengar och jag ser inga problem med att fatta ett förlängningsbeslut senare nästa år, uppgav han.

Även övriga partier valde att ställa sig bakom delen om torghandeln. Däremot röstades förslaget om en förlängning av tiden ner.

Ett axplock av övriga ärenden i fullmäktige:

Beslut fattades om att höja priset på tomter i Himmelkulla i Åled till 500 000 kronor. Vänsterpartiet föreslog 400 000 men fick inget gehör.

LÄS MER HÄR: Tomtpris höjs med över 40 procent

Avtal med HFAB och HSB om bostadsmark i Ranagård godkändes.

LÄS MER HÄR: Bolag köper mark i Ranagård för 33 miljoner

SD:s motion om att utreda möjligheten att förbjuda tiggeri behandlades. Förslaget var att den skulle anses besvarad med hänvisning till att det redan finns möjlighet att reglera tiggeri i de lokala ordningsföreskrifterna. V och MP yrkade avslag på motionen, men beslutet blev att anse motionen besvarad.

LÄS MER HÄR: SD motionerar om ordningsvakter och tiggeriförbud

ANNONS