SD fick hjälp att bli av med vildarna

SD fick hjälp av stödröster i fullmäktige när fyra avhoppade vildar, som startat Halmstads Lokala Parti, röstades bort från sina uppdrag i kommunala bolag.
– Det här visar att Jonas Bergman inte menar allvar när han hävdar att man inte ska lägga sig i andra partiers interna angelägenheter, menade Fabio Ishaq (–).

ANNONS
|

HP skrev i förra veckan att Moderaterna vill ersätta Josefin Green som ordförande i Destination Halmstad. Bakgrunden är att Lars Püss och de andra i länsförbundet kommit fram till att hon är en av dem som agerat oetiskt i samband med nomineringsstämman inför höstens val – och att hon inför hotet om uteslutning därför valt att lämna partiet.

Enligt HP:s källor fanns det ett namn klart för att ersätta Josefin Green, men när kommunfullmäktige för första gången sedan pandemin bröt ut var tillbaka i Rådhuset fanns inte den posten med bland valärendena.

I stället fanns där fyra avhoppade representanter för Sverigedemokraterna, som SD ville ersätta med andra namn i styrelserna för olika kommunala bolag.

ANNONS

Det funkar så med politiska vildar att den som hoppar av ett parti behåller sin plats i kommunfullmäktige och nämnder under resterande del av mandatperioden – eftersom man sitter på personliga mandat – men den regeln gäller inte kommunala bolag.

Drygt en timme

Normalt sett brukar den här typen av valärenden, där ett parti vill byta ett namn mot ett annat, expedieras snabbt – utan att andra partier lägger sig i. Men nu blev det en utdragen historia på drygt en timme.

SD:s förre gruppledare, Fabio Ishaq som startat Halmstads Lokala Parti, hade inför fullmäktigemötet aviserat att han skulle ta en debatt kring Josefin Green.

– Jag menar att det bryter mot bolagstanken att byta ut en styrelseordförande som fungerar bra, hävdade han i HP.

Fabio Ishaq gjorde också jämförelser mellan hur Josefin Green inte fått veta exakt varför M ville bli av med henne, och hur det gick till när HFAB:s vd Catharina Rydberg Lilja och hemvårdschefen Jennie Vidal fick sparken utan att veta varför.

Jonas Bergman sprider skräck på den politiska arenan. Han vill inte ta debatten.

När det nu inte blev någon debatt om detta gick Ishaq i stället upp i talarstolen och anklagade Jonas Bergman (M) för att ha gjort upp med SD om att sätta fokus på det partiets vildar i stället.

ANNONS

– Jonas Bergman sprider skräck på den politiska arenan. Han vill inte ta debatten, hävdade Ishaq och fortsatte:

– Han använder sin förlängda arm inom SD i form av Andreas Ahlqvist.

SD:s gruppledare Ahlqvist protesterade mot beskrivningen och poängterade att hans parti agerar självständigt för att få de styrelseplatser som partiet har rätt till.

Bergman raljerade

Jonas Bergman själv – som av Fabio Ishaq anklagats för att tillämpa härskarteknik mot starka kvinnor – raljerade över detta i talarstolen.

– Jag ser hur damerna här nästan hukar sig, skojade Bergman.

– Vi har många kandidater till ordförandeposten i Destination Halmstad, men vi hade så lång diskussion om översiktsplanen och Eketångaskogen i måndagskväll att vi inte hann välja någon i tid till detta fullmäktige, förklarade han vidare.

När det sedan var dags för frågan om att ersätta vildarna Fabio Ishaq i Halmstads Rådhus AB, Robert Lindahl i Halmstads stadsnät AB, John Andersen i Halmstads energi och miljö AB samt Johan Josefsson i Laholmsbuktens VA AB, begärde Ishaq votering.

Eftersom fördelningen mellan avhopparna och de kvarvarande SD:arna i fullmäktige är 5–5 borde då lotten få avgöra personvalet.

Lappar i urnan

Men efter att alla fått lägga lappar i urnan som vaktmästaren gick runt med, visade det sig att vildarna förlorade omröstningen. I Fabio Ishaqs fall valdes Krister Karlsson (SD) att ersätta honom, med röstsiffrorna 15–6.

ANNONS

Efteråt hävdade Ishaq att det var uppenbart att de tio stödrösterna kom från Moderaterna.

Röstsiffrorna blev ungefär de samma när Robert Lindahl (–) ersattes med Robert Grönberg (SD), John Andersen (–) med Åsa Nilsson (SD), samt Johan Josefsson (–) med Rickard Petersson (SD).

LÄS MER:M-strid kan bli debatt för hela fullmäktige

LÄS MER:M-striden största förlorare: ”Jag har inte gjort något annat än Anna Fallkvist”

LÄS MER:Vildarna sökte förgäves fajt med SD

LÄS MER:SD:s nye listetta om första mötet med vildarna

LÄS MER:Splittringen inom SD ger ännu ett lokalt parti

LÄS MER:SD:s föreslagna listetta utreds för att ha läckt alla beslut till M

LÄS MER:”SD lider ingen skada av att Fabio Ishaq försvinner”

ANNONS