Schackets Grand Prix avgjordes i Halmstad

Turneringen Deltalift Open på Hotel Tylösand är över för i år, och Sverige har fått en ny grand prix-vinnare. Startfältet innehöll lagerarbetare, lastbilschaufförer, psykologer – och elitspelare som slagit världsmästare.

ANNONS
|

Schackspelare är ett släkte som ofta kämpar i motvind.

Antalet aktiva spelare är inte lika många som de en gång varit, och desinande klubbkassorna räcker sällan till mer lyx än kaffepulver.

Det gör Deltalift Open på Hotel Tylösand till en högst onormal tävling.

–Det här är helt otroligt, säger en man med plirande blå ögonoch nickar mot de vita sanddynerna som omgärdar spellokalen.

Han heter Lars Karlsson.

–Jag har spelat schack i 50 år, men jag har aldrig varit med om en finare plats att spela på.

Tillsammans med vännen Ulf Andersson utmanade han Sovjets starkaste spelare under 1980-talet. I början av 1990-talet var han en av världens 25 högst rankade spelare. Han är även en av få som vunnit mot ”Trollkarlen från Riga”, den legendariske världsmästaren Mikhail Tal.

ANNONS

–Jag trodde aldrig att jag skulle vilja flytta från Stockholm, men när man ser den här stranden blir man ju lockad. Livet är nog enklare i Halmstad, säger han.

Han är bara en i raden avmästaresom gör upp i Deltalifts126 personer starka huvudturnering. I sidoturneringen för lägre rankade spelare deltar 51 personer till.

Deltalift Open är den sista och avgörande tävlingen i Sveriges grand prix i schack, och en unik möjlighet för de halländska spelarna att möta eliten. Det är något som Gregor Reid från Harplinge inser när han tittar på det stora lottningsschemat inför den sjunde och sista ronden.

–Det här blir tredje gången jag får möta en stormästare under de senaste fyra ronderna. Hur ofta kan man säga det?

Gregor Reid slår ut armarna med en uppgiven gest, men hans leende går hela vägen upp till kepskanten. Hans nästa motståndare är just Lars Karlsson.

Klockan är snart 15.00. Den sista ronden ska strax börja, och spelarna tar sig in i lokalen för att leta efter det bräde som de ska spela vid.

Om en liten stund har många av dem glömt alla sina förberedelser. De inövade öppningarna är som bortblåsta ur minnet. Vissa gör rockad åt fel håll. Andra kommer alltför snart att hamna i tidsnöd, till glädje för motståndaren.

ANNONS

En av spelarna i årets turnering är huvudsponsorn själv, Anders Hansen, som driver Laholms-företaget Deltalift. Laholm var även turneringens hemvist under de första åtta åren.

–I början höll vi till på stadsteatern i Laholm, men på grund av en dubbelbokning stod vi plötsligt utan lokal ett år. Därför blev det Halmstad och Hotel Tylösand i stället. Flytten blev en bingo för oss, för här har vi helt andra möjligheter. Och på hotellet är de glada att kunna fylla rummen även under lågsäsongen.

Spelmässigt då, hur går det för dig i turneringen?

–Äh, det går som vanligt. Man kommer hit med skyhöga förväntningar på sin egen spelförmåga… Men det är förväntningar som aldrig någonsin infrias, säger Anders Hansen, och det hjärtliga skrattet avslöjar att han vuxit upp i landet tvärs över havet som syns där utanför.

Nu sätts de digitala schackklockorna i gång, och tiden tickar obarmhärtigt ned.

Till skillnad från spelarna kan tävlingsledaren Magnus Filipsson – som även är ordförande i Harplinge-Halmstad Schacksällskap – börja andas ut. Den trettonde upplagan av Deltalift Open är snart över, och han kan konstatera att arbetet med tävlingen har fungerat även i år.

–När vi satte igång med turneringen år 2004 kunde vi knappt ana att det skulle bli så här bra. Och det var faktiskt många som tvivlade på oss när vi bestämde oss för att anordna en storturnering, säger Magnus Filipsson.

ANNONS

–Men vi är ett sammansvetsat gäng som har bevisat att det går. Och vi har ända sedan början haft draghjälp av starka spelare som valt att komma hit år efter år.

En av de oftast återkommande spelarnai DeltaliftOpenheter Jonny Hector, som alltid lyckas placera sig i resultatlistans högsta topp. Denna gång seglar han genom turneringen, innan det slutligen tar stopp i det sista och avgörande partiet. Hans motståndare, Hans Tikkanen, visar sig bli för svår.

Läs intervjun med de båda spelarna som publicerades innan turneringen.

Hans Tikkanen tar en trippel. Han vinner partiet, turneringen, och blir slutgiltig vinnare i Sveriges grand prix 2015-2016. Insatsen i Halmstad innebär 37000 kronor i prispengar för hans del.

Grattis Hans! Vad ska pengarna gå till?

–Tack för det! Ja, det blir väl mat och hyra. Mina CSN-pengar tar slut till sommaren, och då har jag 1,5 år kvar på psykologprogrammet, säger Hans Tikkanen.

Sveriges just nu starkaste turneringsspelare tycker dock att han har mer att ge.

–Resultatmässigt gick det bra, men som jag sa innan turneringen känner jag mig rostig. Nu gäller det att börja träna inför SM, säger han.

När SM avgörs i Uppsala i juli kommer han återigen möta flera av de spelare som han mötte i Halmstad. Och precis som Hans Tikkanen har många av de andra storspelarna framgångsrika sysselsättningar vid sidan av schacket –och Sverige är faktiskt bortskämt med några av de trevligaste schackspelarna som finns.

ANNONS

Schacket saknar dock inte sina olycksfåglar. De fanns inte representerade på Deltalift Open, men historiskt och internationellt sett har det förekommit spelare som inte behärskat konsten att hålla nerverna i styr. Ett exempel är Bobby Fischer, som av många anses vara den bäste spelaren någonsin. Hans tragiska livsöde har blivit föremål för flera böcker, filmer och dokumentärer.

Den jovialiske Lars Karlsson sitter i skuggan utanför schacklokalen. Han menar att lösningen är att inte ta schacket för seriöst.

–Det finns ingen anledning att vara nervös. Ändå händer det ibland att framgångsrika schackspelare faller för myten att man är ett geni bara för att man är duktig på schack.Så är det inte.

Själv ser han på schacket med andra ögon.

–Ett schackparti är som livet självt. Det har en början och ett slut, och det innehåller både glädje och sorg. Trots att spelarna gör allt för att slå varandra, så hjälps man faktiskt åt att skapa ett liv. Det finns något vackert i det.

Solen går sakta ned över Tylösand.

–Det kommer alltid ett nytt parti imorgon. Då återuppstår livet igen, säger Lars Karlsson.

Resultat Deltalift Open, 5-7 maj 2016

1. Hans Tikkanen, Lunds ASK, 7/8 poäng.

2-4. Jonny Hector, Limhamns SK, 6,5/8 poäng.

2-4. Stellan Brynell, Limhamns SK, 6,5/8 poäng.

2-4. Kristian Stuvik Holm, Norge, 6,5/8 poäng.

Resultat Grand prix 2015-2016

1. Hans Tikkanen, Lunds ASK.

2. Ralf Åkesson, Västerås SK.

3. Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm.

Bästa damspelare i Deltalift Open

Margo Zarytovskaya, Västerås SK.

Halländska bedrifter

Lennart Wahlström, Varbergs SK, gjorde en mycket stark insats. Sex av åtta möjliga poäng ledde till en sjundeplats för hans del. Med sitt lugna och systematiska spel lyckades han mala ner flera motståndare i partiernas slutspel. Han blev både bäste hallänning och bäste veteran i turneringen.

Gregor Reid, Harplinge SS-Halmstad, hamnade bara ett poäng efter Lennart Wahlström, trots att han gång på gång lottades att möta det tuffaste tänkbara motståndet. Fem poäng gav honom en 19:e-plats.

Tomas Segerberg, som numera bor i Berlin, tog sig tillbaka till Halmstad för Deltalift och fann sig till slut på plats nr 37 i tabellen.

Magnus Lindhe, Harplinge SS-Halmstad, hamnade på plats 41. Den offensiva spelaren från Halmstad gjorde sin bästa insats i rond 7 där han vann med ett damoffer.

Thorbjörn Andersson, även han från Harplinge SS-Halmstad, hamnade på plats 47. Prestationen innebar ett ratingpris för honom.

ANNONS