Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hans Tikkanen kan ta hem slutsegern i Schackets grand prix, säsongen 2015-2016, om han placerar sig bra i den avslutande deltävlingen Deltalift Open på Hotel Tylösand.

Schackeliten drabbar samman i Halmstad

Fyra stormästare och sex internationella mästare finns i det 175 personer starka startfältet i årets upplaga av Deltalift Open. I år spelas turneringen på Hotel Tylösand.

Turneringen, som inleds på torsdag och pågår till lördag, utgör den sjunde och sista deltävlingen av schackets grand prix i Sverige. Tävlingen har pågått sedan augusti, och den trefaldige SM-vinnaren Hans Tikkanen, Lund, har möjlighet att säkra totalsegern om han gör en stark insats i denna turnering.

– Det ska bli kul att komma till Halmstad. Deltalift är en av få turneringar jag spelar denna vår, eftersom jag har studier och annat som tar tid från schacket, så jag känner mig lite rostig. Men det är viktigt för mig att göra ett bra resultat i grand prix.

Finns det några halländska utmanare som du tror på?

– Dennis Wallin från Halmstad är en gammal bekant. Vi spelade mycket när vi var små. Men även han har dragit ner på schackspelandet på senare tid, så vi får se hur det går för oss.

En annan av förhandsfavoriterna är Jonny Hector, Limhamn, som leder maratontabellen i Deltalift Open med fyra förstaplatser under turneringens nu tretton år långa historia.

Själv är han dock ödmjuk inför sina chanser.

– Emellanåt går det bra. Jag siktar på vinst, men det har jag gjort många gånger förr och misslyckats.

– Hur som helst märker man att arrangörerna gör allt för att det ska bli en bra och trevlig tävling. Det betyder mycket för oss spelare, säger Jonny Hector.

Även han tror på tufft motstånd från de lokala förmågorna.

– Ja, Halmstadspelaren Magnus Lindhe är en spelare som spelar lurigt och bra, och han brukar alltid komma med överraskningar. Jag har själv blivit stoppad av honom i Deltalift Open förr.

Harplinge SS-Halmstad arrangerar tävlingen, och ordförande Magnus Filipsson, som även är tävlingsledare, är nöjd med årets uppslutning.

– 175 deltagare är den näst högsta deltagarsiffran hittills. I fjol var vi 230, men i år krockar tävlingen med en stor turnering på Hasselbacken i Stockholm. Vi är ändå klart nöjda.

Just nu pågår arbetet inför morgondagens invigning.

– Vi får mycket bra service från Hotel Tylösand. Turneringen har spelats där de senaste åren, och allt har fungerat bra även i år. I kväll sätter vi upp alla schackbräden, och sedan hoppas vi på en spännande och bra turnering.

Även de mindre etablerade spelarna har en chans att visa upp sig.

– Parallellt med Deltalift Open spelas även Harplinge Mini Open, som är en turnering för lägre rankade spelare. Många ungdomar deltar, och det är ett bra sätt för dem att komma in i turneringskänslan. Flera av deltagarna i Harplinge Mini Open är kommande storspelare, säger Magnus Filipsson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här