Trygg i rollen. Gymnasie- och kunskapsministern Aida Hadzialic (S) berättade för Sannarpseleverna om sin väg till makten.
Trygg i rollen. Gymnasie- och kunskapsministern Aida Hadzialic (S) berättade för Sannarpseleverna om sin väg till makten.

Sannarp inspirerar Aida Hadzialic (S)

Hon vill att alla elever ska få möjlighet till samma gymnasiegång som hon själv hade. Ministern Aida Hadzialic (S) tackar lärarna på Sannarpsgymnasiet för att hon är där hon är.

ANNONS
|

Det är rusningstid på Drottninggatan i Stockholm.

Shoppingsugna ungdomar trängs med turister och stressade kostymnissar. Få bryr sig om den oansenliga porten på Drottninggatan 16, även om någon kastar en nyfiken blick på den uniformerade vakten utanför.

Det är här på utbildningsdepartementet som Halmstads tidigare kommunråd, Aida Hadzialic, har sitt arbetsrum. Den här dagen väntar hon besök av ett 50-tal elever från sin forna gymnasieskola. Varje minut av gymnasie- och kunskapslyftsministerns tid är dyrbar, men Aidas assistent har lyckats pressa in en halvtimmes audiens för Sannarpsklasserna SEU12 och SH12.

Eleverna har redan hunnit besöka Riksdagshuset.

–Där såg vi både statsministern och Annie Lööf, berättar eleven Clara Wieslander.

ANNONS

Men Aidas stjärna lyser lika starkt och hennes strålglans faller dessutom över Sannarp. Det är ju inte alla gymnasieskolor som fostrat en minister – och den här ministern har i gengäld valt att bara emot studiebesök från Sannarp.

– Några av oss träffade faktiskt henne redan i höstas, när hon besökte skolan inför valet, minns eleven Nicolas Zeljic.

Aida kommer in i samlingssalen, omgiven av assistenter. När hon får syn på sina gamla lärare från Sannarp kastar hon ministervärdigheten över bord och ger dem en stor kram.

–Jag hade inte varit här utan lärarna på Sannarp. Ni lyfte oss och motiverade oss. Jag vill att alla elever ska få den gymnasiegång som jag hade, säger hon.

Det går inte att ta miste på stoltheten hos Sannarpslärarna Måns Hultgren och Mimmi Augustin. De nickar när Aida berättar om sin skoltid. Om ambitionen att ständigt prestera på topp (hon gick ut IB-programmet med högsta betyg 2006) och om balansgången för att få ihop studierna med det politiska engagemanget.

– Ibland höll jag på att gå itu. Men jag lyckades. När jag sedan började läsa juridik i Lund fortsatte jag att bygga min politiska plattform i Halmstad.

Efter studierna hade Aida tänkt fortsätta med en civilekonomexamen. I stället blev hon kommunråd i Halmstad.

ANNONS

– När jag fick chansen kunde jag inte tacka nej. Livet utvecklas på sitt eget sätt när man följer sitt hjärta.

Det var även hjärtat som sade ja när statsminister Stefan Löfven ringde mitt i frukosten och frågade om Aida ville bli minister. Sedan den dagen har hennes liv förändrats radikalt.

–Den största skillnaden är att jag inte kan leva som vanligt längre. Jag har ofta Säpo med mig. Uppgiften att förbättra kunskapsresultaten är dessutom en av de största utmaningarna vi står inför i Sverige i dag.

I och med ministerskapet har Aida lämnat Halmstad och bosatt sig i Stockholm.

Men några saker i livet är precis som förr. Till exempel hennes mammas omsorger.

– Jag har en riktig Balkanmor som ringer flera gånger om dagen för att kolla att jag ätit och sovit. I kväll flyger jag till Polen för en ceremoni. Nyss ringde mamma för att berätta att det regnar där, så att jag inte blir förkyld.

Det är sann kärlek.

ANNONS