Rösträtt. Anna Marmvik undervisar hur man använder sin röst rätt.
Rösträtt. Anna Marmvik undervisar hur man använder sin röst rätt.

Sångpedagog vill göra din röst hörd

Sångpedagogen Anna Marmvik vill hjälpa dig att göra din röst hörd. – Jag lär ut hur man pratar ergonomiskt, hälsosamt och på ett bra sätt som inte sliter på rösten, säger hon.

ANNONS
|

De flesta har nog upplevt att de inte blivit lyssnade på någon gång. Det kan vara frustrerande, och ibland vet man kanske inte varför det man hade att säga inte gick fram.

Halmstadbon Anna Marmvik har startat vad hon kallar för en ”Gör din röst hörd-hjälp”. Hon säger att det kan vara svårt att just göra sin röst hörd, framförallt på arbetsplatser, och berättar att det finns flera misstag man kan göra med sin röst. Man kan prata för fort, för långsamt, för högt, för lågt eller inte artikulera tillräckligt tydligt.

Vad man måste jobba med varierar från arbetsplats till arbetsplats.

ANNONS

– Förutsättningarna ser olika ut för en växeltelefonist som ska sitta på en stol och ta hundra telefonsamtal om dagen och en politiker som ska göra sig hörd av en publik, säger hon.

Anna förklarar att personer som jobbar med att prata i telefon hela dagarna behöver tänka på ergonomin och att inte sjunka ihop i sin stol. Föreläsare och andra som jobbar med att hålla i presentationer av olika slag får träna på att ta plats både röstligt och fysiskt.

– Men det gäller att hitta en balans där. Man kan ta både för mycket och för lite plats, säger hon.

Så att du inte blev lyssnad på den där gången berodde inte nödvändigtvis på att det du sa var fel eller dumt. Utan du kanske bara pratade med en ofördelaktig teknik.

ANNONS