Samson är 2020 års historiska lussekatt

Det är den snart treåriga sphynxen Samson som kammade hem läsarnas hjärtan och därmed även titeln som Hallandspostens lussekatt 2020. Och han han må sakna päls, men Samson har personlighet så att det räcker och blir över.

ANNONS
|

Omkring 450 bidrag skickades in och det var ett supertufft arbete för juryn att ta fram tio finalister. Därefter tog ni läsare vid och röstade närmare 700 gånger. Allt det arbetet ledde fram till en historisk vinnare. För första gången någonsin kammar en nakenkatt hem titeln som årets lussekatt.

Vinnarkatten Samson är en snart treårig sphynx som är född i Danmark men som numera bor på Öster i Halmstad.

– Han är ganska egen i sin ras, det kanske spelade in till varför så många röstade på honom. Alla andra bidrag var vanliga katter, väldigt fina katter så klart, men Samson sticker ut lite grann, säger matte Linnéa Christiansson.

ANNONS
Här är vinnarbilden på Samson som skickades in av matte Linnéa Christiansson.
Här är vinnarbilden på Samson som skickades in av matte Linnéa Christiansson. Bild: Linnéa Christiansson

Hon och sambon Joakim Dahlström fick sin första katt, devon rexen Domino, av en kompis för ett par år sedan. De ville dock skaffa en kompis till Domino och då föll valet på en sphynx.

– Jag har alltid varit intresserad av rasen och velat ha en sphynx. Vi köpte honom av en uppfödare i Danmark och mötte upp dem vid färjan. Han hade ju inte fått äta för att han inte skulle kräkas i buren så han var så missnöjd. Han skrek hela vägen hem, men han somnade då och då mitt i skriket för att han var så utmattad, säger Linnéa Christiansson.

LÄS MER:Var med och utse årets lussekatt!

Samson vande sig snabbt vid sitt nya hem, men han är fortsatt väldigt verbal när han är missnöjd.

– Han är väldigt pratglad och nästan aldrig nöjd med någonting. Först vill han gosa, men när man då gosar så vill han vara i fred. Gnäller han om att han vill ha mat så ger man honom mat, men då vill han inte ha den längre. Han är väldigt missnöjd.

När HP kommer på besök för att gratulera vinnarkatten så var han genast nyfiken och kom fram och hälsade. Fotografens smattrande blixt var dock inte välkommen, utan Samson tog genast till flykten och fick till slut, mycket motvilligt, lockas fram med godis för att kunna fotograferas.

ANNONS

LÄS MER:Vem blir årets lussekatt?

Han är en väldigt bestämt herre. Han har en specifik boll som han gillar att leka med, men inga andra leksaker går hem. Han gillar även att sitta i fönstret och hålla koll på fåglarna som matas utanför. Ett annat stort intresse är att stjäla mat från husse och matte.

– Man får vakta maten, annars tar han den direkt. En gång satt vi här och åt och tittade på tv. Jocke tittade upp i två sekunder och när han tittade ner igen så hade Samson stulit hela hans schnitzel, släpat bort den och satt och mumsade i sig.

Även mat som inte behöver stjälas är intressant och Samson uppskattar framför allt gurka, vattenmelon och räkor.

Matte och husse vinner ett presentkort på Ica, så nog ska Samson kunna få en och annan räka för att fira framgången.

ANNONS