På plats. Den nya typ av fender som HGF har utvecklat ska nu testas i Halmstads hamn. Christian Kiks är vd för HGF.
På plats. Den nya typ av fender som HGF har utvecklat ska nu testas i Halmstads hamn. Christian Kiks är vd för HGF.

Samarbete kring ny fender i hamn

En fender som kan byta skepnad utifrån de aktuella behoven i industrihamnen. HGF siktar på att ta sig in på marknaden med en helt ny produkt som nu ska testas av Hallands Hamnar i Halmstads hamn.

ANNONS
|

Den nya typen av fender, som är modulbaserad, har utvecklats i ett projekt där Halmstadföretaget HGF, samarbetat med Högskolan i Halmstad, Högskolan i Jönköping och Hallands Hamnar samt med utvecklingsstöd av Vinnova som 2013 anslog 1,2 miljoner kronor till projektet.

Idén är att fendern genom att den består av moduler går att bygga om i upp till fem fendertyper beroende på vilka behov hamnen har.

–Det förenklar för hamnen, säger HGF:s vd Christian Kiks som också lyfter fram att inte hela fendern behöver bytas ut om en del skulle skadas.

En annan teknisk fördel man ser med den nya produkten är bland annat att man kan kombinera så att man har en mjukare del mot fartygssidan vilket också ger en mjukare angörning.

ANNONS

Den nya fendern lanserades och presenterades i veckan under ett event för bland annat kunder, lokalt näringsliv och samarbetspartners och ska nu testas.

–Vi har en testperiod på tre månader för att se hur det fungerar i verkliga livet. De har varit monterade i två veckor och det har sett bra ut hittills, säger Christian Kiks.

Det är i Halmstads hamn som fendrarna testas och det är en typ av hamn som HGF riktar sig till med sin produkt. I den marknadsundersökning som gjorts har man tittat på hamnar i Norden och identifierat 200 stycken som är medelstora och uppåt, med en omsättning på minst en miljon ton per år.

–Det är den typen av hamn som vi kan vara intressanta för. Den första marknaden vi kommer att titta på är Norden, är vi lyckosamma här kan vi ta konceptet vidare, säger Christian Kiks.

När testperioden på tre månader är över återstår en del utvecklingsarbete innan produkten, som man också har ansökt om patent för, lanseras på marknaden.

I och med projektet har HGF inrättat en ny avdelning för produktutveckling och på sikt kan man om försäljningen går bra behöva nyanställa i fabriken.

–Det är en produkt som vi tror mycket på, men som vi också ser som en inkörsport till marknaden. Det finns andra typer av fendrar som vi kan lägga till i vår produktportfölj, säger Christian Kiks.

ANNONS

Fotnot. Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, är en statlig myndighet under Näringsdepartementet.

ANNONS