Engagerade. Tina Jönsson, dietist, Emma Börjesson, sjukgymnast, och Ellinor Andreasson, psykoterapeut, håller i viktgrupperna på Capio Citykliniken i Halmstad.
Engagerade. Tina Jönsson, dietist, Emma Börjesson, sjukgymnast, och Ellinor Andreasson, psykoterapeut, håller i viktgrupperna på Capio Citykliniken i Halmstad.

Samarbete i fokus för viktgrupper

I viktgrupperna på Capio Citykliniken i Halmstad är en kombination av kost, motion och KBT metoden för att nå målet – en hälsosam vikt.

ANNONS
|

–Vi är ute efter att man ska äta så att man är frisk om 20–30 år, säger Tina Jönsson, legitimerad dietist.

Hon är en av tre på vårdcentralen som håller i viktgrupperna som nyligen startat för fjärde terminen, denna gång med två grupper eftersom antalet deltagare är stort.

Modellen man har valt har givit resultat. I den senaste gruppen var det till exempel två diabetiker som lyckades halvera sitt behov av insulin och alla deltagare gick ned i vikt. Under de tolv veckor som gruppen var i gång gick de sex deltagarna ner sammanlagt 38 kilo.

Fokus ligger inte på kostinformation, KBT (kognitiv beteendeterapi) eller råd om fysisk aktivitet var för sig. I stället är modellen att kombinera delarna för att deltagarna ska kunna förändra sin livsstil.

ANNONS

–Man kan ibland känna att man kan ge hur mycket kostråd som helst och många vet hur de ska äta, men det är svårt ändå. Det sitter i huvudet och man gör fel val. Där kommer KBT in, så kombinationen har varit väldigt lyckosam, säger Tina Jönsson.

Och samtidigt:

–Men utan kostråd blir det krångligt, utan att ha matkunskaperna är det svårt att få ihop det, säger Ellinor Andreasson, legitimerad psykoterapeut.

Deltagarna får också råd och stöd när det gäller fysisk aktivitet och sjukgymnasten Emma Börjesson menar att det gäller att hitta något som man vill fortsätta med.

–En van motionär ser bara positiva saker med att gå och träna, den som inte tränar kan se det som jobbigt och flåsigt och då gäller det att ändå fortsätta. Det tar mellan åtta och tio månader att komma till en punkt där man ser det positiva. Men går man ut jättehårt i början kanske man får en ännu värre upplevelse, säger Emma Börjesson.

Fördelarna med att träffas i en grupp där också flera inslag samverkar är flera, menar de. Deltagarna inspirerar varandra, diskuterar och ser nya perspektiv. Mellan träffarna, som är varannan vecka och där deltagarna får lyssna till föreläsningar, ställa frågor, diskutera och väga sig, får de individuella hemuppgifter. Alla får också en kostplan.

ANNONS

För att kunna ändra sitt sätt att tänka handlar det i grunden om att bli medveten om att ätande inte är något automatiskt, att det är ett tänkande bakom och att allt har föregåtts av ett val.

Det gäller också att hitta svar på tankar, menar Ellinor Andreasson och exemplifierar:

–Om man tänker ”jag börjar i morgon”, så kan svaret vara att ”i dag är en bra dag att börja, jag har redan provat att börja i morgon”. Vi pratar om ge upp-muskeln och stå ut-muskeln. Det är smart att träna muskeln som säger nej.

Vad det handlar om är egentligen höger och vänster hjärnhalva, där den högra är snabb och den vänstra mer långsiktig och långsam.

–Man har i forskning sett att de bästa resultaten för viktminskning nås genom att kombinera information om livsstilsförändring med KBT, säger Tina Jönsson.

ANNONS