Så påverkas Halmstads flygplats av Brommabesked

Onsdagens besked om att regeringen vill lägga ned Bromma flygplats lade sig som en våt filt över Halmstad City Airport. Men det behöver inte innebära dödsdom för flygtrafiken mellan Halmstad och Stockholm.

ANNONS
|

– I dag kan regeringen ge besked att vi vill avveckla Bromma flygplats, sade klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) på en pressträff med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) under onsdagen och en utredare ska tillsättas för att se över hur avvecklingen kan genomföras ”så snart som möjligt”.

Beskedet fick kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, Jonas Bergman (M), att nästan sätta efter lunchen-kaffet i vrångstrupen.

– Det absolut viktigaste är att vi har en fungerande flygförbindelse till Stockholm, oavsett vilken flygplats det är till. Det här beslutet förutsätter, om det genomförs, att man förbättrar kapaciteten på Arlanda så att förbindelserna mellan Halmstad och Stockholm blir lika bra eller bättre än vad de är i dag.

ANNONS

Bergman tror inte på Arlandasatsning

Men Jonas Bergman är långt ifrån övertygad om att så blir fallet.

– Jag tvivlar på att dagens regeringen har vilja eller kapacitet att utöka kapaciteten på Arlanda. Vi kommer att ha en tydlig bevakning på detta och göra vad som krävs för att det genomförs.

Vad får dig att tvivla?

– Jag såg presskonferensen i efterhand och Per Bolund såg väldigt glad ut. Han såg inte riktigt ut som att detta kommer bli hans stora grej att satsa på Arlanda. De lutar sig mot en hemlighetsstämplad rapport från Swedavia som inte ens Trafikutskottet har fått ta del av. Jag litar inte på att en regering med MP kommer att satsa på Arlanda. Jag tror att det här är ett steg i att försöka förändra flygmöjligheterna.

Flygplatsernas siffror har rasat under pandemin men Jonas Bergman vill inte dra för stora växlar av det.

– Pandemin får följdeffekter, men behovet av att resa har inte försvunnit. Det kommer att krävas att vi har bra tider att flyga på även framöver.

Taskig tajming?

Halmstad City Airports vd Magnus Edman är kritisk mot tajmingen av beslutet.

– Personligen tycker jag att det inte är ett beslut man ska ta under en pandemi. Det kommer olika prognoser hela tiden. Vi vet att det kommer att vara minskat resande närmsta åren men att det kommer att återgå till det normala på längre sikt.

ANNONS

Vad skulle detta innebära för Halmstad City Airport?

– För vår del är det viktigt med goda förbindelser till Stockholm så att vi kan serva besöksnäringen. Det kan bli problem om inte kapaciteten förstärks och anpassas på Arlanda.

Om trafiken flyttas till Arlanda, ser du det som ett problem eller hade det fungerat lika bra?

– Båda flygplatserna har sina för och nackdelar. Bromma har ju närheten till Stockholm city. Arlanda har fördelen om man ska vidare ut i världen, men det finns en hel del infrastrukturproblem att lösa, menar Magnus Edman och syftar på förbindelserna till centrala Stockholm.

Halmstad City Airport har av förklarliga skäl mått bättre men det är inte nattsvart på himlen.

– Vi är inne i en period där resandet är på en ganska låg nivå. Men vi ser också att charterbolag planerar för utökat resande och i takt med att vaccination görs i landet så öppnar det upp sig och då kommer resandet att komma tillbaka.

Flygbolags-vd ger lugnande besked

I nuläget görs elva flighter i veckan mellan Halmstad och Stockholm. Den siffran låg på cirka det dubbla innan pandemin. Air Leap är flygbolaget som trafikerar sträckorna och veckan efter midsommar kommer de att kompletteras av Bra.

ANNONS

Jon Melkersson är vd på Air Leap och ger lugnande besked till Halmstads flygresenärer.

– Vår satsning är långsiktig och vi kommer att fortsätta satsa på Halmstad, försäkrar Jon Melkersson som likt Jonas Bergman såg onsdagens presskonferens med kritiska ögon.

– Jag ser det mer som att regeringen, med MP som stöd har gjort ett miljöpopulistiskt utspel. Vi får se vad det landar i slutändan. De försöker passa på att reducera inrikesflyget i och med med covid.

Om en nedläggning ändå skulle bli verklighet är det ingen ko på isen, enligt Melkersson.

– Nu har vi en satsning på flygen till Bromma, men om det blir ett slutgiltigt beslut i augusti att Bromma läggs ned – då går det flyga till Arlanda i stället.

ANNONS