"Vi vill att invånarna ska kunna välja under hela livet om de vill bo i centrum eller på landsbygden", säger Stefan Pålsson (S).
"Vi vill att invånarna ska kunna välja under hela livet om de vill bo i centrum eller på landsbygden", säger Stefan Pålsson (S).

S vill hålla liv i frågan om äldreboendena

Det måste finnas möjlighet att bo i Getinge och Eldsberga på äldre dar, menar Socialdemokraterna. På onsdagskvällen träffades partiets högsta beslutande organ för att gemensamt ta ställning för orternas äldreboenden.

ANNONS
|

– Tanken med mötet är att hålla liv i frågan om äldreboendena och att vi i Socialdemokraterna antar ett uttalande som backas upp av vårt högsta beslutande organ, representantskapet, säger Stefan Pålsson, kommunikationsansvarig för Socialdemokraterna i Halmstad och suppleant i kommunfullmäktige.

Representantskapet består av 134 medlemmar som företräder partiets cirka 1 000 medlemmar i Halmstad. På onsdagskvällen höll representantskapet ett möte på stadsbiblioteket för att visa sitt motstånd mot en nedläggning av äldreboendena i Eldsberga, Getinge och Patrikshill i centrala Halmstad. S vill att dessa äldreboenden byggs om eller ersätts med nya särskilda boenden.

– Vi vill att invånarna ska kunna välja under hela livet om de vill bo i centrum eller på landsbygden, säger Stefan Pålsson.

ANNONS

På tisdagen skulle kommunstyrelsen än en gång ha tagit upp frågan om nedläggning av äldreboendena Almgården i Getinge, Hemgården i Eldsberga och Patrikshill i Halmstad. Men vid det extrainsatta ledningsutskottet före kommunstyrelsens möte beslöts att ärendet skulle skickas på remiss till hemvårdsnämnden och socialnämnden för yttrande.

– Formalia säger att facknämnderna ska få möjlighet att yttra sig, säger kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M).

Vid senaste fullmäktige drev Socialdemokraterna tillsammans igenom en minoritetsåterremiss av ärendet. Carl Fredrik Graf ”lovade” i debatten att han skulle se till att det kom tillbaka till fullmäktige redan i maj.

– Nu kommer det att behandlas av kommunstyrelsen den 30 maj och gå till fullmäktige den 22 juni, dagen efter budgetfullmäktige, säger Carl Fredrik Graf.

Rose-Marie Edlund (S) är nöjd med att ärendet nu får gå på en ny vända till hemvårdsnämnden och socialnämnden.

– Jag är jätteglad. Det här visar att det krävs mer till för att utreda förhållandena kring de särskilda boendena.

Hon vill bland annat veta hur man tänker leva upp till kommunens S-märkta budget där det finns investeringsmedel till nya äldreboenden i Getinge och Eldsberga.

ANNONS