På måndagen presenterade Socialdemokraterna sin skuggbudget. På bild: kommunråden Stefan Pålsson och Krissi Johansson.
På måndagen presenterade Socialdemokraterna sin skuggbudget. På bild: kommunråden Stefan Pålsson och Krissi Johansson. Bild: Jari Välitalo

S satsar på skola, arbete och välfärd i sin budget

Bibehållen skattenivå och satsningar på skola, fler unga i arbete och en förbättrad arbetsmiljö inom välfärden. Socialdemokraterna i Halmstad har nu presenterat sin skuggbudget.

ANNONS
|

Alliansens budgetförslag är redan känt. På måndagen var det dags för Socialdemokraterna, kommunens största oppositionsparti, att presentera hur de vill fördela pengarna de kommande åren.

LÄS MER: Alliansen vill sänka skatten och satsa på välfärd

Socialdemokraterna vill behålla skatten på dagens nivå, till skillnad från Alliansen – som vill sänka den.

– Vi står inför stora utmaningar i coronapandemins kölvatten. Att då sänka kommunalskatten är inte ansvarsfullt, säger Krissi Johansson (S), kommunråd.

Partikollegan Stefan Pålsson tillägger:

– Alliansen använder statsbidrag för att kunna sänka skatten. Det är inte det de är till för, säger han.

I S-förslaget till budget för 2021–2025 gör man satsningar på bland annat minskad skolsegregation, fler unga i arbete och en förbättrad arbetsmiljö för välfärdsanställda.

ANNONS

Under kommande år, 2021, lägger Socialdemokraterna totalt 54 miljoner kronor mer än Alliansen.

Skola, förskola och arbete

13 miljoner kronor satsas på att förstärka elevhälsan med fler vuxna på kommunens skolor. 6 miljoner kronor går till att stärka förskolan och minska barngrupperna. S vill också minska skolsegregationen i kommunen.

– Halmstad ska ha en skola som är likvärdig för alla, oavsett var du bor, eller vilken bakgrund dina föräldrar har, säger Krissi Johansson.

Partiet vill också lägga 14 miljoner kronor på arbetsmarknadsåtgärder.

– Vi siktar på att få Sveriges bästa företagsklimat. I dag finns det företag som vill anställa och personer som vill ta jobben. På grund av att de saknar rätt kompetens så uteblir dock anställningen. Denna matchningsproblematik måste åtgärdas, säger Stefan Pålsson.

S vill också se en ökad jämställdhet och mångfald bland företagarna.

Satsningar på välfärden

På välfärdsområdet vill S möta regeringens äldreomsorgssatsning med 13 miljoner kronor år 2021. Fokus ligger på en förbättrad arbetsmiljö för personal inom välfärden.

– I dag har vi en situation där många springer benen av sig. Vi måste bryta detta genom att fasa ut de delade passen och införa hållbara scheman. Våra anställda ska ha schyssta förutsättningar, säger Krissi Johansson.

11 miljoner kronor ska gå till socialt förebyggande insatser.

– Med tidiga, förebyggande och samordnade insatser kan kommunen bryta negativa händelseförlopp. Det vi satsar i dag kan vi ta igen i morgon i form av minskade kostnader för samhället, säger Johansson.

ANNONS

Vill utveckla stadskärnan

Socialdemokraterna har också planer på att utveckla city. I budgetförslaget avsätts 30 miljoner kronor till att göra en ombyggnad av Lilla torg. Medel ska också gå till att iordningställa Bastionen och Norre katts park samt till att utreda framtidens Stora torg.

– Stora torg har blivit en ödslig plats och behöver ses över. Kanske kan man renovera den nuvarande torgbyggnaden eller bygga en helt ny, säger Stefan Pålsson.

Investeringarna omfattar dessutom upprustning av lekplatser i hela kommunen, en idrottshall i Simlångsdalen år 2023 och investeringar i skolbyggen.

Budget för 2021–2025 klubbas av kommunfullmäktige den 18 november.

Övrigt i S-förslag till budget

• Verkställa kulturstråk längs Nissan, med belysning från Slottsmöllan till Västra stranden.

• Hamninvesteringar på omkring 400 miljoner kronor.

• Hållbart bostadsbyggande och hållbara upphandlingar.

• 1,5 miljoner årligen till teknik- och fritidsnämnden för att upprätthålla ordning på kommunens tre utebad, samt medel för renovering av dessa utebad.

• Extra medel till socialnämnden för att motverka våld i nära relationer.

• Ökad trygghet genom att fortsätta med trygghetssamordnare på Vallås och Andersberg.

• Förstärkt satsning på Nattcaféet.

ANNONS