Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Pålsson (S) meddelar att även hans parti har bestämt sig för att säga ja till en folkomröstning om hotellplanerna.
Stefan Pålsson (S) meddelar att även hans parti har bestämt sig för att säga ja till en folkomröstning om hotellplanerna.

S säger också ja till folkomröstning om hotell

Även S säger ja till en folkomröstning om hotellplanerna på Österskans.
– Det finns ett stort engagemang i frågan, säger Stefan Pålsson (S).

Som HP berättat har hittills fem partier – M, C, SD, V och MP – uppgett att de tänker säga ja till en folkomröstning om det planerade 16-våningshotellet på Österskans.

LÄS MER: Halmstad går mot historisk folkomröstning om hotell

LÄS MER: Här lämnar protestgruppen över listan med 10 000 namn

Nu har även S haft ett möte där partiet tagit ställning i frågan.

Ja till folkomröstning

– Vi landade i att vi kommer att säga ja till en folkomröstning under förutsättning att man kommer upp i rätt antal korrekta namnunderskrifter, säger Stefan Pålsson, kommunråd och andre vice ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Motiveringen till beslutet är det är många som har engagerat sig och att det ligger mycket arbete bakom att samla in så många namnunderskrifter berättar han.

– Då känns det som att vi gott kan ha en folkomröstning i den här frågan.

Redan innan S tog ställning fanns det en politisk majoritet för en folkomröstning. Stefan Pålsson tror dock inte att andra partiers beslut har påverkat hans partis medlemmar.

– Nej, det tror jag inte, i alla fall inte att döma av debatten vi hade. Vi tycker att det här är principiellt viktigt, säger han.

Kostnaden diskuterades

Däremot diskuterade kostnaden för en folkomröstning som enligt tidigare uppgift till tidningen kan landa på omkring fem miljoner.

– Man kan säga att många medlemmar reagerade på att det är ganska höga kostnader samtidigt som alla som resonerade kring det landade i att demokrati får kosta, så är det bara. Folk ska få lov att uttrycka sin röst i frågan.

Enligt Stefan Pålsson var beslutet om en folkomröstning enhälligt. Däremot finns det en splittring i partiet kring själva sakfrågan, huruvida hotellet ska byggas eller inte. Detta har framgått vid flera tillfällen , senast i form av en debattartikel signerad Thomas Häägg (S), ledamot i kulturnämnden.

LÄS MER: Det du gör kan få Halmstadbornas röst att räknas

– Jag tror att i ett så stort parti som vårt är det alltid många åsikter och det är klart att det finns de som är kritiska även i vårt parti. Men vi har röstat om saken och en majoritet är för hotellplanerna så det är det som är partiets beslut, säger Stefan Pålsson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här