Patrik T NIlsson och övriga socialdemokrater i närsjukvårdsnämnden kommer att rösta nej till förslaget att lägga ner fem vårdcentralsfilialer i Halland och hoppas få med sig fler partier. Moderate ordförande Axel Storckenfeldt hoppas i sin tur att allianspartierna ska hålla ihop.
Patrik T NIlsson och övriga socialdemokrater i närsjukvårdsnämnden kommer att rösta nej till förslaget att lägga ner fem vårdcentralsfilialer i Halland och hoppas få med sig fler partier. Moderate ordförande Axel Storckenfeldt hoppas i sin tur att allianspartierna ska hålla ihop. Bild: Lena Lyxell, Jari Vältalo och Region Halland

S säger nej till nedläggning av vårdcentraler

Tre veckor återstår till närsjukvårdsnämnden ska avgöra framtiden för bland annat vårdcentralerna i Harplinge, Simlångsdalen och Åled. Men Socialdemokraterna har redan bestämt sig.
– Vi säger nej. Förslaget är tondövt, säger regionrådet Lise-Lotte Bensköld Olsson (S).

ANNONS
|

Som HP tidigare berättat finns nu ett tjänstemannaförslag om att lägga ner fem av elva vårdcentralsfilialer i Halland, varav tre ligger i Halmstad. De utpekade filialerna anses inte uppfylla kriterier för tillräckligt många besökare, bra öppettider och standard på lokalerna.

Men Socialdemokraterna, som har tre av nio platser i närsjukvårdsnämnden, kommer att rösta nej och hoppas att fler partier ska haka på.

– Vi ser flera brister i förslaget, bland annat att man inte haft en dialog med berörda kommuner och invånare. De orter som berörs är sådana som pekas ut som växande och som kommunerna vill utveckla. Att då lägga ner vårdcentralsfilialerna där blir kontraproduktivt, menar Patrik T Nilsson (S), 2:e vice ordförande i nämnden.

ANNONS

Vill utveckla - inte avveckla

Istället vill hans parti stärka den nära vården i Halland och menar att det är åt det hållet utvecklingen går i hela landet.

– På flera av de berörda orterna finns även äldreboenden och samarbetet mellan dem och vårdcentralernas filialer kan stärkas. I vissa fall kan det till och med finnas möjligheter att finnas i samma lokaler, säger Patrik T Nilsson.

För att nedläggningsförslaget ska röstas ner krävs dock att Socialdemokraterna får med sig ytterligare två ledamöter, exempelvis Sverigedemokraternas och Centerpartiets. Att Halmstads centerpartistiska kommunråd, Jenny Axelsson, kritiserade förslaget i en artikel i HP i förra veckan, har väckt vissa förhoppningar.

Läs även: Regionen vill lägga ner vård i orter där kommunen vill satsa

Centerpartiets representant i närsjukvårdsnämnden, 1:e vice ordförande Ove Bengtsson, säger dock att partiet ännu inte bestämt sig.

– Vi kommer att penetrera det här noga och väntas ta ställning om någon vecka. Våra vårdcentraler har ju samma spelregler som de privata och måste ha ett tillräckligt underlag för att klara finansieringen. Ska vi ha en hög svansföring på mindre orter så behöver kanske villkoren ändras, säger han.

Vill hålla ihop alliansen

Närsjukvårdsnämndens ordförande, moderaten Axel Storckenfeldt, säger att han hoppas allianspartierna ska kunna komma fram till en gemensam ståndpunkt.

ANNONS

– Jag vet att det här är en svår fråga och kan förstå att det känns tryggt att ha en filial nära där man bor. Samtidigt har vi ansvar för att den vård som ges håller hög kvalitet och det kan vara mer ansvarsfullt att erbjuda hög kvalitet på huvudvårdcentralen, även om den ligger tio kilometer bort, säger han.

Läs mer: Tre vårdcentraler i Halmstad föreslås läggas ner

ANNONS