Socialdemokraten Lars El Hayek stängs av och uppmanas att lämna sina politiska uppdrag efter anklagelser. ”Jag dementerar allt och söker upprättelse”, säger El Hayek.
Socialdemokraten Lars El Hayek stängs av och uppmanas att lämna sina politiska uppdrag efter anklagelser. ”Jag dementerar allt och söker upprättelse”, säger El Hayek. Bild: Roger Larsson/HP Arkiv

S-politiker tvingas lämna efter anklagelser: ”Jag är oskyldig”

Socialdemokraten Lars El Hayek stängs av och uppmanas att lämna sina politiska uppdrag efter anklagelser om olämpligt beteende. Partiet uppger att man inte längre har förtroende för honom. Själv tillbakavisar politikern anklagelserna.
– Jag dementerar allt och söker upprättelse, säger Lars El Hayek.

ANNONS
|

Lars El Hayek är bland annat vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden och ordförande för Socialdemokraterna i Halmstad.

En enig socialdemokratisk distriktsstyrelse står bakom beslutet, som fattades för två veckor sedan, berättar ordförande Ronny Löfquist.

– Vi har stängt av en förtroendevald. Vi har fått in uppgifter av den arten att vi har prövat förtroendet för personen. Det handlar om att han har uppträtt olämpligt mot flera personer, säger Ronny Löfquist och fortsätter:

– Vi bedömer att uppgifterna har hög sannolikhet och trovärdighet, och vi har därför beslutat att stänga av personen och uppmanat denne att lämna partiet. Vi ser mycket allvarligt på anklagelserna och har agerat därefter.

ANNONS

Har de här anklagelserna funnits under en längre tid?

– Jag går inte in på det. Vi ställer höga krav på varandra, hur man beter sig som socialdemokrat och förtroendevald. Vi har landat i att det inte finns något förtroende för personen.

S i Halmstad: ”Tragiskt för alla inblandade”

Efter Hallandsdistriktets beslut begärdes av Halmstads arbetarekommun, den lokala S-föreningen, att El Hayek skulle uppmanas att lämna sina uppdrag även i Halmstad.

Också det beslutet fattades i enighet.

– Man reagerar naturligtvis med bestörtning, som alltid när man får sådana här uppgifter till sig. Det är tragiskt för alla inblandade, säger Christel Eriksson, ledamot i VU, kassör och den som är utsedd till att sköta mediekontakten i ärendet.

Politikern förekommer inte i några mål i tingsrätten och så vitt vi vet är han heller inte polisanmäld. Finns det inte en risk att personen i fråga är oskyldig när man föregår rättsprocessen så här?

– Det är alltid så att den frågan kommer i allas tankar och det fördes naturligtvis en diskussion kring det. Men uppgifterna var trovärdiga enligt partidistriktets styrelse, och i Halmstad kände vi att vi hade tillit till distriktets bedömning, säger Christel Eriksson och fortsätter:

– Beslutet om att stänga av företrädaren var redan taget av distriktet. Socialdemokraterna i Halmstads beslut handlade om att uppmana politikern till att lämna sina uppdrag. Det var det vi beslutade, vi tog inte ställning i skuldfrågan.

ANNONS

El Hayek: ”Jag söker upprättelse”

Lars El Hayek dementerar alla anklagelser och menar att de kommer ifrån en person i hans närhet som förföljt och förtalat honom under en längre tid.

Personen polisanmälde El Hayek för två år sedan, flera månader efter att de sagt upp kontakten, men utredningen lades ned, enligt politikern.

– I alla relationer förekommer det konflikter, dispyter och man kan bete sig olämpligt såsom människor gör emellanåt, men ingenting har hänt som har med de här påstående och anklagelserna att göra.

El Hayek vill inte gå in på detaljer med hänvisning till att det pågår en polisutredning på hans initiativ.

– Jag söker upprättelse efter allt jag utsatts för den senaste tiden.

Finns det inte någon sanning i de här anklagelserna?

– Jag dementerar allt.

Enligt egen utsago ska han inte ha fått en chans att bemöta anklagelserna före distriktsstyrelsens beslut. Han känner sig sviken av Socialdemokraterna.

– Jag är otroligt besviken på vissa ledande företrädare inom mitt parti. Partiet som jag gett allt i tolv års tid. Det bästa sättet är att inte sticka ut, utan att hålla låg profil. Är man engagerad, driven och vill saker så framstår man som ett hot. Jag tror att mina ambitioner krockat med en annan persons ambitioner, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Jag gavs två alternativ: Den lätta vägen där jag begär mitt entledigande och försvinner och ”lever ett glatt liv nånstans”, eller den hårda vägen där jag blir avsatt och uthängd i media. Jag valde den svåra vägen, för det är den rätta vägen, där jag står upp och svarar på frågor. Jag är oskyldig. Media användes i avskräckande syfte.

Löfquist: ”Stämmer inte”

Att El Hayek inte ska ha fått bemöta anklagelserna innan beslutet stämmer inte, uppger Ronny Löfquist.

– Vi hade ett samtal med Lars i en timme efter att vi fick reda på anklagelserna. Det var två dagar innan beslutet fattades, säger han.

Att det skulle handla om en maktkamp i partiet, vill Löfquist inte kännas vid.

– Jag förstår att han försöker hitta sådana skäl, men vi har agerat på de uppgifter vi har fått in. Det vi har prövat är förtroendefrågan. Vi har heller inte agerat medialt efter beslutet.

Lämnar El Hayek inte sina politiska uppdrag kommer han sitta kvar som politisk vilde.

ANNONS