Bekymrad. Kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) riskerar att förlora budgetkampen nästa vecka.
Bekymrad. Kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) riskerar att förlora budgetkampen nästa vecka.

S-budget kan få Graf på fall

Om inte Femklöverns budget vinner majoritet i kommunfullmäktige i nästa vecka ställer Carl Fredrik Graf (M) sin ordförandeplats till förfogande.

ANNONS

Det är ett mycket komplicerat läge med många tänkbara scenarior. Men om man leker med tanken att Socialdemokraternas budget får majoritet så vill jag vara tydlig: jag kan inte tänka mig att ta ansvar för att genomföra deras politik, säger Carl Fredrik Graf.

Han går inte så långt som att han uttalar ett direkt hot om avgång. Men han överlåter åt oppositionen att tala om hur man tänker leda kommunen om det skulle uppstå en sådan situation.

Budgetfullmäktige på tisdag och onsdag blir en riktig rysare. Om detta är alla överens. Det finns två huvudalternativ till budget för 2017 - Femklöverns och socialdemokraternas.Dessutom lägger Vänstern för första gången på länge ett eget budgetförslag.

ANNONS

Femklöverns tidigare bundsförvant SPI kommer att stödja socialdemokraternas budget. Även om Vänsterpartiet lägger en egen budget i år lär de knappast få majoritet för den. Det ligger nära till hans att tro att de då stödjer S-budgeten.

Den verkliga jokern i leken är Sverigedemokraterna. Deras sex röster tillsammans med SPI och Vänstern ger majoritet för Socialdemokraternas budget.

– Skulle detta bli fallet kommer Halmstad att hamna i ett mycket krångligt parlamentariskt läge, konstaterar Carl Fredrik Graf, som menar att det kan bli en pyrrhusseger för Socialdemokraterna.

– Hur ska en ny kommunledning se ut? Socialdemokraterna har bara 25mandat.Femklövern har en stark allians med 34 mandat. Min bedömning är att ingen är beredd att ingå ett aktivt samarbete med SD.

Graf påpekar att även efter ett eventuellt maktskifte kommer Femklövern att ha majoriteten i samtliga kommunala nämnder, eftersom det ju inte blir något nyval, utan mandatfördelningen från senaste valet gäller.

En inte oviktig poäng med att han redan nu talar om vilka de yttersta konsekvenserna av budgetomröstningen kan bli är att försöka få SPI att ändra ståndpunkt.

– Jag tror inte att SPI riktigt har förstått hur deras ställningstagande kan komma att påverka Halmstad framöver. De meddelade ju redan innan vi tagit fram vår budget att de inte tänkte stödja den. Jag tycker att det är ett ”annorlunda” sätt att använda sitt politiska mandat på, säger Carl Fredrik Graf.

ANNONS

Bo Fridolph (SPI) förklarar att hans parti inte har ändrat sig.

– Vi kommer att rösta på S-budgeten. Jag kan förstå att alliansen har svårt att regera vidare på någon annans budget. Men personligen hade jag föredragit att man höll ut till valet.

Det tycker du trots att det kan bli SPI som fäller alliansen?

– Jag kan inte helt överblicka vad som händer, säger Bo Fridolph.

Hans före detta partikamrat, Arnold Gustavsson, har tidigare sagt att han ska rösta på alliansens budget.

SD:s gruppledare Susanne Larsen vill i dag inte avslöja hur de ska rösta utan tänker hålla spänningen vid liv in i det sista.

– Vi diskuterar fortfarande internt vilken budget vi ska stödja. Eller om vi ska lägga ner våra röster. Inget är klart.

Susanne Larsen tycker att antingen Carl Fredrik Graf eller Anders Rosén (S) borde ha hört av sig till SD för att sondera terrängen inför fullmäktige.

– Men deras vana trogen så pratar de inte med oss. Så vi släpper ingen information förrän det är dags att besluta.

Vid kommunstyrelsens budgetsammanträde röstade Tor Ingels (SD) emot Socialdemokraternas förslag på skattehöjning, men tog inte ställning i frågan om budgetalternativen.

Susanne Larsen tycker inte att det är så stor skillnad i sak mellan de båda budgetförslagen. Att Tor Ingels röstade mot skattehöjning i kommunstyrelsen behöver inte betyda något i slutänden, enligt henne.

ANNONS

– Det kan hända att det fattas för snabba beslut ibland.

Vänsterns gruppledare Tania Bengtsson säger att partiet ännu inte bestämt sig för hur man ska agera, förutom att rösta på sitt eget förslag i första hand.

– Vi är inte riktigt klara med hur vi ska göra i en omröstning om de båda andra förslagen. Det är ingen enkel situation.

Socialdemokraternas kommunråd Anders Rosén är beredd att ta över ordförandeklubban i kommunstyrelsen om han får frågan.

Det är inte ovanligt med minoritetsstyre i en kommun. Men hur en sådan konstellation skulle se ut är alldeles för tidigt att spekulera om. Låt oss ta det om det blir aktuellt.

FOTNOT: Pyrrhusseger betyder en dyrköpt seger med stora egna förluster.

ANNONS