Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det är de styrande i alliansen som har hela bilden och det är de som måste ta på sig ledartröjan för att reda ut det här”, säger Krissi Johansson (S) apropå att så många ställer sig frågande till flera uppseendeväckande beslut. Bild: Roger Larsson
”Det är de styrande i alliansen som har hela bilden och det är de som måste ta på sig ledartröjan för att reda ut det här”, säger Krissi Johansson (S) apropå att så många ställer sig frågande till flera uppseendeväckande beslut. Bild: Roger Larsson

S bryter tystnaden: ”Alliansen har inte förklarat besluten”

Trots att kommunrådet Krissi Johansson (S) och hennes parti varit med och fattat de beslut som många ifrågasätter efter HP:s granskningar, är hon kritisk till att ”det moderatledda styret missat sitt ansvar att göra dem begripliga”.
– Det är allvarligt om folk får en bild av att kommunen har en dålig personalpolitik, säger hon.

I flera veckor har olika aktörer efterlyst kommentarer från oppositionen när HP har granskat bland annat turerna kring hur HFAB tvingades teckna avtal med Halmstads stadsnät, att vd:n för HFAB fick sparken, att vd:n för Hem fick sparken, att hemvårdschefen fick sparken, samt att ett kritiserat företag med kommundirektörens fru i styrelsen fick avtal med Halmstads kommun.

LÄS MER: HFAB:s vd sparkades när hon prioriterade hyresgästerna

LÄS MER: Sparkad Hem-vd var öppet kritisk mot toppstyrning

LÄS MER: Ann-Charlott Mankell (M) hoppar av i protest mot ”fulspel” kring sparkade kvinnor

HP har i granskningarna nämnt att Socialdemokraterna varit med om att ta besluten, men eftersom det är alliansen som sitter på ordförandepositionerna är det mest deras företrädare som ställts till svars.

LÄS MER: Avsnitt 14: HP-reportrarna berättar om granskningarna

Missnöje frodas

När kommunrådet Krissi Johansson (S) hör av sig till HP på fredagen, säger hon:

– Det är uppenbart att det moderatledda alliansstyret misslyckats i sin styrning och kommunikation när nu ett missnöje och en bild av en stor röra frodas.

– Att styra en kommun handlar inte bara om beslutsfattande, det är också viktigt att förklara besluten – såväl internt för representanter i nämnder och bolagsstyrelser, som externt. Det ansvaret vilar på alliansen, eftersom den insisterar på att leda kommunen i minoritet med vår budget.

Att du hör av dig just nu – dagen efter att Fabio Ishaq (SD) kritiserat S för att inte vara ett oppositionsparti och för att ni haft era ”fingrar lika djupt som alliansen i de syltburkar som HP granskat” – har det ett samband?

– Nej, jag hade faktiskt redan bestämt mig för att kontakta HP redan innan jag läste hans uttalande, men det kom tyvärr annat emellan.

Fabio Ishaq själv och hans parti har också varit med och fattat flera av de beslut som han i efterhand kritiserar.

– Jag delar heller inte hans bild av att vi missar att vara ett oppositionsparti. Dessutom ska man komma ihåg att Fabio Ishaq själv och hans parti också varit med och fattat flera av de beslut som han i efterhand kritiserar.

LÄS MER: M-ledningen: ”Det har inte förekommit något fulspel”

Ska man tolka dig som att du egentligen inte är emot de omdiskuterade besluten i sig, men att du efterlyser bättre förklaringar till varför de var tvungna att tas?

– Ja, med tanke på hur många frågor folk har kring besluten kan man konstatera att svaren hittills inte varit tillräckliga.

Vilket ansvar har du själv att motivera de beslut du varit med och klubbat igenom?

– De som vill styra kommunen har huvudansvaret för att ge en bakgrund till olika ställningstaganden och att göra dem begripliga för allmänheten.

HP gjorde ju en stor intervju med kommundirektör Mattias Rossköld och ordföranden för Halmstads Rådhus AB, Carl-Johan Berthilsson (M). Tycker du inte att de gav tydliga svar på många av de frågor som varit uppe?

– Delvis, men uppenbarligen finns det fortfarande ett stort missnöje hos många.

LÄS MER: Så försvarar sig de högst ansvariga i HFAB-affären

När tre höga chefer tvingas lämna, i så tät följd, är det känsligt ur ett personalpolitiskt perspektiv.

Krissi Johansson lyfter framför allt fram att många kommuninvånare ställer sig frågande till varför hemvårdschefen och vd:arna på Hem och HFAB fick sparken.

”Vi har flera gånger inbjudit till samtal för att hitta ett sätt att styra kommunen med en bredare bas, men alliansen har inte varit intresserad”, säger Krissi Johansson (S). Bild: Roger Larsson
”Vi har flera gånger inbjudit till samtal för att hitta ett sätt att styra kommunen med en bredare bas, men alliansen har inte varit intresserad”, säger Krissi Johansson (S). Bild: Roger Larsson

– När tre höga chefer tvingas lämna, i så tät följd, är det känsligt ur ett personalpolitiskt perspektiv – oavsett om det rör sig om kvinnor eller män, säger hon.

Behålla chefer och rekrytera nya

– Det riskerar att sända ut signaler till såväl nuvarande som framtida chefer. Nu när vi har utmaningar med att både behålla de chefer vi har, och rekrytera nya, är det inte vad kommunen behöver.

Med lite distans till besluten du och ditt parti varit med och klubbat igenom, finns det någon anledning för dig att vara självkritisk med facit i hand?

– Man ska alltid vara ödmjuk inför allt beslutsfattande, men vi kan bara ta ansvar för det vi känner till. Det är de styrande som har hela bilden och det är de som måste ta på sig ledartröjan för att reda ut det här.

LÄS MER: Sparkade vd:n: ”Kommunchefens samtal med mig var inte trevliga”

LÄS MER: HFAB:s avtal blir rättssak – uppges värt jättebelopp

LÄS MER: Stadsnätsbolagets existens var hotad utan HFAB-avtalet

LÄS MER: ”Han berättade att Rossköld och Berthilsson tryckte på”

LÄS MER: HFAB har glömt plocka bort sparkad vd från dotterbolagen

LÄS MER: Kommunchefens fru hoppar av D&D efter HP:s avslöjande

LÄS MER: Vd:n för D&D: ”Avhoppet skulle rädda kommunchefen”

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!