Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: HP Arkiv/TT Arkiv
Bild: HP Arkiv/TT Arkiv

S backar från strand i centrala Halmstad

Samtliga instanser har sagt nej till Socialdemokraternas förslag på en citystrand, detta på grund av miljöproblem. Nu väljer partiet att kasta in handduken i frågan.
– Även om motionen inte ledde till en citystrand så visar den vilka utmaningar vi har med Nissan, säger Stefan Pålsson (S).

HP har tidigare rapporterat om Socialdemokraternas förslag om att anlägga en citynära badstrand vid Landfästet, mitt emot Hallands konstmuseum.

Bakom motionen står en handfull socialdemokrater, däribland Ingegerd Sahlström och Rose-Marie Edlund.

”Det fanns något liknande i Almedalen och vi tänkte att kan man i Visby så kan vi väl här i Halmstad också. Vi tyckte att det skulle vara kul med en strand mitt i city”, sa Sahlström till HP den 11/2.

LÄS MER: S vill ha en badstrand mitt i city

Miljöproblem i Nissan

Men S-förslaget har mött hinder. I miljönämnden, teknik- och fritidsnämnden samt Laholmsbuktens VA har man gett tummen ned till citystranden.

En av anledningarna är att området är kraftigt förorenat. 2008 påvisades föroreningar, däribland krom och bly, som bedöms uppgå till cirka 3 000 ton. Vattnet i Nissan är också mycket strömt.

Dessutom påpekar LBVA att det finns ett dagvattenutlopp uppströms som även fungerar som bräddavlopp till en närliggande avloppsvattenpumpstation. Vid eventuella driftproblem kommer avloppsvatten att brädda direkt uppströms badplatsen (med andra ord risk för en minst sagt otrevlig badupplevelse, HP:s anmärkning).

S backar från egen motion

Med anledning av utmaningarna valde S att säga nej till sin egen motion när frågan hanterades i samhällsbyggnadsutskottet.

– Vi accepterar förvaltningens förslag på avslag kan man säga. Motionsverktyget är ett sätt att pröva olika idéer för att få dem utredda. Här har vi fått svar från tre instanser där samtliga är eniga om att Landfästet inte är en lämplig plats för en strand, säger Stefan Pålsson (S), andre vice ordförande i utskottet.

Även om det inte blir någon citynära badplats tycker Stefan Pålsson att det är bra att motionen fört fram Nissans utmaningar i ljuset.

– Det är rätt anmärkningsvärt att vi har sådana här miljöproblem i ett vattendrag som rinner rakt igenom staden. Vi får börja med att åtgärda dessa problem, så kanske det kan bli en citystrand i framtiden, säger han.

Rent formellt är motionen ännu inte avslagen – detta sker i fullmäktige, där partierna väntas säga nej till förslaget, inklusive S.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!