Oppositionsrådet Anders Rosén (S).
Oppositionsrådet Anders Rosén (S).

S anslår 160 miljoner till sociala satsningar

160 miljoner kronor på tre år i sociala fonder. Plus nya äldreboenden, skolor och förskolor. Det är innehållet i S-budgeten som även omfattar en skattehöjning med 55 öre.

ANNONS
|

Av de 160 miljonerna ska 100 miljoner användas för att göra Halmstads kommun till en god arbetsgivare genom följande satsningar:

Friskvård för anställda inom barn- och ungdom, hemvården och socialförvaltningen. Dessa förvaltningar har särskilt höga sjuktal.

Generationsväxlingsprogram där äldre anställda lär upp nyanställda.

Rätt till heltidstjänst och slopande av delade pass.

60 miljoner satsas på arbetsmarknadsprojekt där arbetslösa får arbeta med särskilda kommunala projekt, exempelvis följande:

Anläggande av nya idrottshallar, byggandet av ett kallbadhus, servicehus för motionärer på Galgberget, gröna jobb, ny lokal för brukshundklubben i Oskarström.

Man har också avsatt 25 miljoner kronor till extra personalförstärkningar inom hemvårdsnämnden, 50 miljoner inom barn- och ungdom, 20 miljoner inom utbildning- och arbetsmarknad samt 15 miljoner inom socialnämnden.

ANNONS

Läs även:S-budgeten vann med SD-röster

Socialdemokraterna anslår vidare 110 miljoner kronor för äldreboenden, inklusive särskilda boenden i Getinge och Eldsberga, med totalt 50 platser.

Samtidigt tänker man riva upp Lagen om valfrihet, LOV, för äldreboenden.

”Inga fler boenden ska byggas enligt LOV. Det är viktigt att gemensamma resurser går till välfärden – inte till vinstuttag”, skriver man i sina planeringsdirektiv.

Socialdemokraterna tänker återinföra hemvårdsbidraget för personer som tar hand om anhöriga i hemmet.

Utöver detta satsas på nya grundskolor för 1 600 elever samt en ny grundskola specifikt lokaliserad till de östra stadsdelarna för 500 elever.

36 nya, respektive ersatta, förskoleavdelningar ska byggas under de kommande tre åren.

450 miljoner kronor anslås för en om- och nybyggnad av Kattegattgymnasiet på nuvarande plats, precis som i femklöverns budgetförslag.

Bland de tillfälliga satsningarna finns också rabatterade pendlarkort under två år för att lindra de problem som kommer att uppstå under byggandet av Resecentrum på Laholmsvägen.

När det gäller budgetens något lättsammare satsningar hittar man idéer om att rusta upp Folkparken, anlägga en badstrand nedanför Landfästet, bygga en bro mellan Örjans vall och Laxön, anlägga ett marint centrum på Söder och piffa upp Norre katts park med bland annat minigolfbana uppe på bastionen och ett kafé i Trefaldighetsallén.

ANNONS
ANNONS