Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild.  Bild: Stefan Bennhage
Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Söndagens översvämningar övergår i hög brandrisk

Under söndagskvällen drog, stora, lokala skurar in över Halland, vilket resulterade i flera utryckningar för räddningstjänsten. Men under måndagen rustar de inte för fler översvämningar, utan stor risk för gräsbränder.

– I gårkväll, vid klockan halv åtta på kvällen, kom det första larmet om översvämning. Då var det en översvämmad källare och garage i Oskarström, berättar Patrik Sönnerstedt, räddningstjänstens inre befäl, på måndagsmorgonen.

Därefter fortsatte ovädret med ett nytt larm i Simlångsdalen och där var räddningstjänsten på platsen i två timmar. Därefter bekämpade de ytterligare översvämningar på fyra andra platser i Halmstad.

– Redan på vägen till Simlångsdalen kom det fler larm. Det var översvämningar på alla platserna, det forsade vatten och marken hann inte svälja det, säger Patrik Sönnerstedt och beskriver händelseförloppet som snabbt.

– Men vi fick grepp om det, då det var så pass lokalt regn.

Tidigare under söndagen hade räddningstjänsten följt väderutvecklingen och var beredda när ovädret började dra in över Hylte.

– Då började vi rusta upp och förbereda.

Men under måndagen tar vädret en snabb vändning och räddningstjänsten går från att förbereda sig på stora mängder vatten till att rusta upp inför eventuella bränder.

– Just nu hanterar vi höga temperaturer, så det går från den ena ytterligheten till den andra. Det kommer bli varmt i dag och brandrisken är hög.

Under hela måndagen varnar SMHI för att risken för bränder i skog och mark är stor och på vissa plaster mycket stor. Varningen gäller främst för stora delar av Götaland, Svealand och södra Norrland.

– Det är extremt olämpligt att elda och det är ett stort eget ansvar som gäller, säger Patrik Sönnerstedt om vad som är viktigt att tänka på som privatperson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!