Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstads kommun vill ta hjälp av medborgarna för att förbättra äldreomsorgen. ”Alla är välkomna att skicka in förslag”, säger Gabriela Arvidsson på hemvårdsförvaltningen. Bild: TT/Arkiv och HP/Arkiv
Halmstads kommun vill ta hjälp av medborgarna för att förbättra äldreomsorgen. ”Alla är välkomna att skicka in förslag”, säger Gabriela Arvidsson på hemvårdsförvaltningen. Bild: TT/Arkiv och HP/Arkiv

Så ska medborgarna påverka framtidens äldreomsorg

Sitter du på några förslag på hur äldreomsorgen i Halmstad kan förbättras? Under 2021 tar kommunen emot tankar och idéer från invånarna. Är ditt förslag tillräckligt populärt hamnar det hos politikerna i hemvårdsnämnden.

Syftet med den nya dialogsatsningen är att ge Halmstadborna möjlighet att påverka framtidens äldreomsorg. Under hela året går det att lämna in egna eller rösta på andras förslag till förbättringar.

– Varje år har vi invånardialog i fysisk form. Men på grund av pandemin har dessa möten inte gått att genomföra, detta är grunden till det här nya konceptet. Vi vill kunna ta vara på goda tankar och idéer trots det rådande läget, berättar Gabriela Arvidsson, myndighetschef på hemvårdsförvaltningen.

Förslagen lämnas in via en e-tjänst på kommunens hemsida. Det går också bra att vända sig till kommunens kontaktcenter om man föredrar pappersformatet.

– Genom att använda denna typ av invånardialog kan invånare, politiker och tjänstemän se vilka frågor som engagerar invånarna. Delaktighet och inkludering är centrala delar inom socialtjänsten och dess värdegrund. Alla är välkomna att bidra. Du behöver inte vara direkt berörd av verksamheten, säger Gabriela Arvidsson.

Idéerna ska vara konkreta, genomförbara samt förenliga med verksamhetens regelverk. Förslag som uppfyller samtliga av dessa krav publiceras på kommunens hemsida för en omröstning, berättar Gabriela Arvidsson.

– De tankar, idéer och förslag som får fler än 100 röster under en 60-dagarsperiod tas upp av politikerna i hemvårdsnämnden. Vi ser fram emot att pröva denna nya form av invånardialog, säger hon.

Vad innebär det egentligen att förslagen tas upp i hemvårdsnämnden?

– Det beror på vad förslagen handlar om. Men det kan exempelvis bli så att nämnden anser att frågan är så viktigt att de vill ta den i beaktande inför nästkommande verksamhetsplaner, säger Arvidsson.

Konceptet finansieras genom stimulansmedel för digitalisering och har beslutats av hemvårdsnämnden.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här