Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilar och parkeringsplatser försvinner när Lilla torg byggs om för sommaren. Bild: Maria Johansson/Halmstads kommun
Bilar och parkeringsplatser försvinner när Lilla torg byggs om för sommaren. Bild: Maria Johansson/Halmstads kommun

Så ska Lilla torg byggas om för sommaren

Bort med parkeringsplatser och bilar och in med uteserveringar, hängmattor, blomsterarrangemang och lekplatser. Det är Halmstads kommuns planer för Lilla torg i sommar.

Planerna på att bygga om Lilla torg och ta bort parkeringsplatserna har funnits länge. I väntan på en permanent lösning ska torget från och med lördag den 30 maj och hela sommaren tillfälligt förvandlas till en bilfri mötesplats.

”Vi hoppas att Halmstadborna och övriga besökare kommer att uppskatta den nya mötesplatsen”, säger Sofia Warpman, stadsträdgårdsmästare på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun i ett pressmeddelande.

På "nya" Lilla torg ska det bland annat finnas uteserveringar, sittbänkar, hängmattor, pallkragar med blomsterarrangemang samt lek- och aktivitetsytor. De senare kommer bland annat att bestå av en flyttbar sandlåda med lekbil, trehjulingar, två 16 kvadratmeter stora målade golv med fiaspel och ringspel i storformat samt två förvaringslådor med tärningar, spelpjäser och andra leksaker.

”Vi har köpt in en del nytt, som sandlådan, men både den och lekbilen är flyttbara. Det mesta återanvänder vi eller bygger själva med hjälp av Haldahuset. Parkbänkarna hittade vi i kommunförrådet och Haldahuset målade om dem. De har stått i Gunillaparken tidigare”, säger Sofia Warpman.

Första skyltade fimpzonen

Den nya mötesplatsen på Lilla torg kommer att få en så kallad skyltad fimpzon. Det är den första i Halmstad sedan den nya tobakslagen infördes förra året.

”Kommunen arbetar för rökfria miljöer och god folkhälsa, men vi vill också bidra till en gatumiljö utan fimpar på marken och i gatubrunnar. Det är viktigt att cigarettfimparna hamnar på rätt ställe. Därför har vi valt att ha en skyltad fimpzon här”, säger Sofia Warpman.

Arbetet med att bygga om Lilla torg startas måndagen den 25 maj. Från och med det datumet hänvisas bilburna besökare till det nya parkeringshuset Svartmunken, som har halverad parkeringavgift fram till den 30 juni.

”Jag ser fram emot sommaren. Lilla torg kommer att bli en välkomnade bilfri mötesplats i centrum för både barn och vuxna, säger Håkan Björklund (C)”, ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!