Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstads kommun miljonsatsar för att vända den negativa utvecklingen på bygglovssidan. ”Vi ska leverera. Det finns inga andra alternativ”, säger Anders Thorén, förvaltningschef. Bild: Povel Arwidson
Halmstads kommun miljonsatsar för att vända den negativa utvecklingen på bygglovssidan. ”Vi ska leverera. Det finns inga andra alternativ”, säger Anders Thorén, förvaltningschef. Bild: Povel Arwidson

Så ska Halmstad komma till rätta med bygglovskrisen

Fler handläggare, två bygglovsrådgivare och en ny bygglovschef. Nu miljonsatsar Halmstads kommun för att bryta den negativa utvecklingen på bygglovssidan.
– Vi ska leverera. Det finns inga andra alternativ, säger Anders Thorén, förvaltningschef.

Servicenivån och effektiviteten på handläggningen av bygglov ska förbättras. I praktiken innebär åtgärdsplanen en omorganisering på bygg- och miljöförvaltningens avdelning för bygglov, berättar Jan Prytz (M), ordförande i byggnadsnämnden.

– Vi stärker upp med ett antal personer, och sen har det blivit vissa förändringar av befintlig personal. Förhoppningarna är att vi ska kunna leva upp till våra förväntningar, säger Prytz.

– Handläggningstiderna måste förbättras, och vi ska också se till att invånarna får den service som vi avser att ge dem, förklarar han.

Hård kritik i rapport

De åtgärder som nu vidtas är ett svar på den granskningsrapport som landade i slutet av 2020. I rapporten underkändes kommunens handläggningstider, service och bemötande av ett flertal bygglovssökande i Halmstad.

Dessutom har en svår arbetssituation på kontoret också uppmärksammats av nämndens vice ordförande, socialdemokraten Fredrik Luhanka.

”Medarbetarenkäter visar konstant nedåt. I dag är de så långt nere att det nästan är tragiskt, när det kommer till huruvida man vill rekommendera arbetsplatsen till någon annan”, sade Luhanka under ett fullmäktigemöte i februari, då rapporten avhandlades.

Nu hoppas politikerna kunna se en positiv utveckling inom en halvårsperiod.

– Det här kommer innebära en ökad kostnad för kommunen, men det får vi ta. Vi måste se till att det funkar för både medborgare och personal, säger Jan Prytz.

Förvaltningschefen: ”Vi ska leverera”

När Anders Thorén presenterades som ny chef för bygg- och miljöförvaltningen i januari utlovade han förbättringar.

Förvaltningschefen känner sig trygg med att de satsningar man nu gör, som beräknas kosta flera miljoner, ska bidra till att vända den negativa utvecklingen.

– Vi ska tillföra resurser till verksamheten så att vi blir fler som handlägger. Dessutom blir det en ny bygglovschef, en ingenjör samt ytterligare två tjänster i form av bygglovsrådgivare som går in. Att korta handläggningstiderna är avgörande, säger han.

De två bygglovsrådgivarna är i sig en miljonsatsning med 1,5 miljoner kronor avsatta i budget. Med fler resurser för att handlägga ärenden blir det ytterligare en ekonomisk satsning, berättar Anders Thorén.

– Vi ska leverera. Det finns inga andra alternativ.

Hoppas på tålamod

Målet är att det ska ta högst tio veckor att handlägga ett bygglovsärende, från dess att ansökan är komplett. I dagsläget klarar Halmstad bara av detta i 85 procent av fallen.

Dessutom ligger omkring 100 ärenden på vänt, berättar Anders Thorén och menar att det kan ta lite tid för förvaltningen att komma i kapp.

– Jag hoppas på lite tålamod hos våra kunder. Men vi ser redan nu en förskjutning där vi blir bättre på att lämna besked, säger han.

LÄS MER: Halmstads hantering av bygglovsärenden sågas: ”Funkar inte som det ska”

LÄS MER: Fredrik Luhanka (S) ser med oro på bygglovskrisen i Halmstad

LÄS MER: Anders Thorén blir ny chef för bygg- och miljöförvaltningen

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!